Türkiye ve Kazakistan’dan eğitimde iş birliği adımı: Ortak Çalışma Grubu çevrim içi toplandı
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Kazakistan Eğitim Bakanı Gani Beysembayev’in katılımıyla düzenlenen çevrim içi toplantıda, iki ülke arasında eğitim alanında sürdürülen ve planlanan iş birlikleri masaya yatırıldı. Ortak müfredat, öğretmen yeterliliği, mesleki eğitim ve kardeş okul projeleri gibi başlıklarda iş birliği mesajları verildi.

İlk toplantı çevrim içi yapıldı
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Kazakistan Eğitim Bakanı Gani Beysembayev, Türkiye-Kazakistan Eğitim Ortak Çalışma Grubu Toplantısı’na çevrim içi olarak katıldı. Toplantı, 2022 yılında imzalanan Eğitim Alanında İş Birliği Anlaşması kapsamında düzenlenen ilk etkinlik olma özelliği taşıyor.
Deprem dayanışması vurgulandı
Toplantının başında Kazakistan Eğitim Bakanı Beysembayev, İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerini iletti. Yusuf Tekin ise Kazakistan’ın bu süreçte gösterdiği dayanışmaya teşekkür ederek, özellikle 6 Şubat depremlerinde sağlanan destekleri ve Gaziantep Nurdağı’nda inşa edilen okul projesini hatırlattı.
‘Türk coğrafyasıyla iş birliğine hazırız’
Eğitim alanında iş birliğini geliştirme kararlılığını dile getiren Bakan Tekin, ‘Türk coğrafyası ile ilişkilerin geliştirilmesi için geçmişte de çaba sarf ettim. Eğitim Bakanlıklarının görevi, kardeşliği pekiştirecek adımlar atmaktır. Bu yönde her türlü iş birliğine açığız’ ifadelerini kullandı.
Eğitimde Türkiye’nin dönüşümü paylaşıldı
Bakan Tekin, son 20 yılda Türkiye’nin eğitim sisteminde yapılan reformlara dikkat çekerek, ‘Fiziki kapasite, teknolojik altyapı ve öğretmen kalitesinde önemli gelişmeler kaydettik. TIMSS sonuçlarında Avrupa ve OECD ülkeleri arasında üst sıralarda yer aldık’ dedi. Müfredatın beceri odaklı hale getirildiğini belirten Tekin, Kazakistan ile kültürel değerleri içeren ortak programlar oluşturmak istediklerini de ekledi.
Maarif Vakfı ve ortak diploma programı
Türkiye Maarif Vakfı’nın faaliyetlerine de değinen Tekin, Kazakistan’da TMV okullarının açılmasına verilen desteği önemsediğini ifade etti. Bu okulların uluslararası geçerliliğe sahip ortak diploma programlarıyla öğrencilere rekabet gücü kazandırdığını belirtti.
Mesleki eğitim ve öğretmen yeterlilikleri gündemde
Bakan Tekin, mesleki ve teknik eğitim programlarının revize edildiğini ve öğretmen yetiştirme süreçlerinin güncellenmesi gerektiğini vurgulayarak, ‘Mesleki yeterlilikleri artırmaya odaklandık. Bu konudaki tecrübelerimizi Kazakistan’la paylaşmaya hazırız’ dedi. Ayrıca kardeş okul sayısının artırılmasının önemine değinerek karşılıklı etkileşim çağrısı yaptı.
Kazakistan’dan davet geldi
Kazakistan Eğitim Bakanı Beysembayev, Türkiye ile yapılan iş birliğinden memnuniyet duyduklarını belirtti. Ülkesinde yürütülen altyapı çalışmaları ve müfredat reformları hakkında bilgi veren Beysembayev, Ekim ayında düzenlenecek iki büyük etkinlik için Yusuf Tekin’i Kazakistan’a davet etti. Bu etkinlikler arasında uluslararası bilim konferansı ve Aktav şehrinde yapılacak olan ‘Çalışma Meslekler Yılı’ organizasyonu yer alıyor.
Katılımcılar
Toplantıya ayrıca Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba Korkmaz, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa Canlı, Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu, Astana Eğitim Müşaviri Ömer İnan ve Almatı Eğitim Ataşesi Ayhan Korkmaz da katıldı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI