Yusuf Tekin: ‘Ana dilini kullanamayan bir kuşak her alanda başarısız olur’
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğrencilerin Türkçeye hâkimiyetini artırmayı amaçlayan ‘Söz Varlığının Tespiti, Geliştirilmesi ve İzlenmesi’ projesinin tanıtımında konuştu. Tekin, dil becerilerinin sadece akademik değil, toplumsal barış açısından da hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Millî Eğitim Bakanlığı Türkçeye yönelik yeni bir projeyi hayata geçirdi
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğrencilerin Türkçeyi doğru ve etkili kullanmasını sağlamak amacıyla başlatılan ‘Öğrencilerin Söz Varlığının Tespiti, Geliştirilmesi ve İzlenmesi’ projesinin tanıtım toplantısına katıldı. Toplantı, Ankara’da Mogan Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde gerçekleştirildi.
Dil gelişimi, kültürel değerlerle ilişkilendirildi
Tekin, öğrencilerin sadece akademik başarıya değil, aynı zamanda toplumsal barış ve kültürel devamlılık için de Türkçeyi etkin kullanması gerektiğini vurguladı. Projenin temel amacının öğrencilerin kelime hazinelerini tespit edip geliştirmek, ders kitaplarındaki söz varlığını zenginleştirmek ve okuma kültürü kazandırmak olduğunu belirtti.
27 Mayıs vurgusu ve demokrasi eğitimi
Konuşmasında 27 Mayıs 1960 darbesine de değinen Tekin, bu tür tarihî olayların öğrenciler tarafından öğrenilmesinin önemine dikkat çekti. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında 27 Mayıs, 28 Şubat ve 15 Temmuz gibi tarihî dönemeçlerin müfredata dahil edildiğini aktardı.
Ana dil, başarı için temel unsur
Bakan Tekin, öğrencilerin Türkçeye olan hâkimiyetlerinin akademik başarılarının anahtarı olduğunu belirtti. Ana dil eksikliklerinin birçok alanda başarısızlığa neden olduğunu söyleyerek, “Çocuklarımızın, ‘Aslında ben bunu biliyorum ama soruyu anlamamışım…’ cümleleriyle sık karşılaşıyoruz” dedi.
Not sistemi ve ölçme değerlendirme değişti
Yeni düzenlemeler kapsamında Türkçe dersinde başarı notu 70’e çıkarıldı. Ayrıca test sınavları yerine dört temel beceriye dayalı değerlendirme sistemine geçildiği açıklandı. Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin bu projelere büyük ilgi gösterdiği belirtildi.
Yabancı dil başarısı da ana dile bağlı
Tekin, ana dilini yeterince kullanamayan bir öğrencinin yabancı dilde başarılı olmasının mümkün olmadığını ifade etti. OECD ortalamasına göre daha fazla süre ayrılmasına rağmen yabancı dil öğreniminde başarı sağlanamamasının nedeninin ana dil eksikliği olduğunu vurguladı.
Toplumsal barış ve dil kullanımı ilişkisi
Tekin, sosyal medya kullanım alışkanlıklarının ve dildeki kısaltmaların çocukların ifade gücünü zayıflattığını belirtti. Türkçeye vakıf bireylerin daha üretken, başarılı ve topluma katkı sağlayan bireyler olacağını dile getirdi.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI