Az pişmiş tavuk etinde gizlenen tehlike: Salmonella bakteri salgını artıyor
Uzmanlar, az pişmiş tavuk etleriyle bulaşan Salmonella bakterisinin karın ağrısı, kusma, ishal ve ateş gibi belirtilerle ortaya çıktığını ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Enfeksiyondan korunmak için hijyen, doğru pişirme ve güvenilir gıda temini büyük önem taşıyor.

Salmonella vakalarında artış: Gıda zehirlenmeleri gündemde
Son günlerde tavuk eti tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan gıda zehirlenmeleri, Salmonella bakterisini yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlar, kontamine gıdaların özellikle az pişmiş tavuk etlerinde görülmesi nedeniyle vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.
İlk belirtiler 8 ila 72 saat arasında ortaya çıkıyor
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, Salmonella bakterisinin, tüketildikten sonra genellikle 8 ila 72 saat içinde karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi. Bu belirtilerin özellikle 65 yaş üstü, 5 yaş altı bireylerde ve bağışıklığı zayıf kişilerde daha ciddi seyredebildiğini vurguladı.
Kaynağı sadece tavuk değil
Salmonella'nın sadece az pişmiş tavuk etlerinden değil, aynı zamanda kontamine olmuş kırmızı et, yumurta, mayonez, meyve, sebze ve hatta kuruyemişlerden de bulaşabileceğini belirten Ünlü, gıda güvenliğinin önemine dikkat çekti.
El hijyeni ve doğru pişirme kritik önemde
Enfeksiyonun önlenmesinde hijyenin hayati rol oynadığını belirten Ünlü, “Gıdaya temas etmeden önce ellerin sabunla en az 20 saniye yıkanması gerekir. Kontamine olmuş eller aracılığıyla da bakteri bulaşabilir” uyarısında bulundu.
Gıdaları güvenilir yerlerden temin edin
Doç. Dr. Ünlü, Salmonella'dan korunmak için tüketilecek ürünlerin güvenilir market, manav ve kasaplardan alınması, çiğ tüketilecek gıdaların iyice yıkanması, et ve benzeri ürünlerin ise tamamen pişirilerek tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI