AB'nin güvenli ülke listesi değişiyor: Türklerin sığınma talepleri hızla reddedilebilir

Avrupa Birliği, sığınma başvurularını hızlandırmak için hazırladığı yeni güvenli menşe ülkeler listesinde Türkiye’yi de değerlendirmeye alıyor. Bu kapsamda Türk vatandaşlarının başvuruları daha kısa sürede ve büyük ihtimalle olumsuz yanıt alabilecek.

Nisan 17, 2025 - 09:20
AB'nin güvenli ülke listesi değişiyor: Türklerin sığınma talepleri hızla reddedilebilir


AB Komisyonu yeni sığınma kurallarıyla dikkat çekti
Avrupa Birliği (AB), göç ve sığınma politikalarında önemli bir değişikliğe gidiyor. AB Komisyonu, sığınma başvurularını hızlandırmayı ve sıkılaştırmayı hedefleyen yeni bir düzenleme önerdi. Bu çerçevede ilk kez, güvenli menşe ülkeler listesi açıklandı.

Komisyon’un yayımladığı listede Bangladeş, Fas, Hindistan, Kolombiya, Kosova, Mısır ve Tunus yer aldı. Bu ülkelerden gelen başvurular hızlandırılmış prosedüre tabi tutulacak. Kararlar altı ay yerine üç ayda verilecek ve büyük ölçüde retle sonuçlanması bekleniyor.

Türkiye listede olmamasına rağmen etkileniyor
AB’ye aday ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin vatandaşları da bu uygulamadan doğrudan etkilenebilir. Aday ülkeler otomatik olarak güvenli menşe ülkesi kabul ediliyor. Bu durum, Türkiye'den yapılan sığınma başvurularının da hızlandırılmış şekilde ele alınabileceği anlamına geliyor.

AB Komisyonu'nun önerisinde, aday ülkelerin demokratik yapıları, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı konularında belirli kriterleri karşılamış olması esas alınıyor. Ancak iç çatışma, savaş veya yüksek kabul oranı gibi istisnai durumlar söz konusuysa bir ülke liste dışında bırakılabiliyor.

Türk vatandaşlarının kabul oranı düşüyor
AB Sığınma Ajansı’nın 2024 verilerine göre 1 milyonun üzerinde sığınma başvurusu yapıldı. Bunların 55 binden fazlası Türk vatandaşlarınca gerçekleştirildi. Ancak bu başvuruların sadece yüzde 17’si olumlu sonuçlandı.

2019 yılında bu oran yüzde 54 seviyesindeyken, yıllar içinde ciddi bir düşüş yaşandı. Özellikle Almanya, Fransa ve Yunanistan Türk vatandaşlarının en çok başvuru yaptığı ülkeler arasında bulunuyor.

Türkiye listeden dışlanabilir mi?
Brüksel’de, Türkiye'nin demokratik standartlar ve insan hakları konularındaki mevcut durumu göz önünde bulundurularak listeden çıkarılmasını talep eden çevreler bulunuyor. Ancak AB yetkilileri şu aşamada Türkiye’nin liste dışında bırakılmasını gerektirecek bir durumun bulunmadığını ifade etti.

AB Komisyonu’nun bu listeyi oluştururken sadece kendi analizlerine değil, AB ülkeleri, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve sivil toplum kuruluşlarının verilerine de başvurduğu belirtildi.

Yeni düzenleme bağlayıcı olacak mı?
Listede yer alan ülkelerden yapılan başvurular, tüm AB ülkeleri açısından bağlayıcı olacak şekilde değerlendirilecek. Ancak üye ülkeler kendi ulusal güvenli menşe ülke listelerine eklemeler yapabilecek, fakat Komisyon’un listesini kısaltamayacak. Yeni uygulamanın yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu ve üye devletlerin onayı gerekiyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI