Avrupa Birliği ve Hindistan İleriye Dönük İlişkileri Şekillendirecek Kritik Yeni Delhi Toplantısına Hazırlanıyor
AB ve Hindistan, 28 Şubat'ta gerçekleşecek olan Ticaret ve Teknoloji Konseyi (TTC) toplantısında, stratejik ortaklıklarını derinleştirmek için önemli adımlar atmayı planlıyor. Ancak, bu ilişkilerin gerçek potansiyeli için ticaret anlaşmazlıkları ve dijital yönetişimdeki farklar gibi engeller aşılmalı.

AB ve Hindistan arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlıyor
İkinci AB-Hindistan Ticaret ve Teknoloji Konseyi (TTC) toplantısı, 28 Şubat'ta Yeni Delhi’de gerçekleşecek. Bu toplantı, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in liderliğindeki AB ekibinin, Hindistan’a yapacağı ilk büyük ziyaret olacak. Bu ziyaretin, ilişkilerdeki stratejik potansiyelin açığa çıkması adına önemli bir fırsat olarak görülüyor.
Ancak, Güney Asya Çalışmaları Enstitüsü (ISAS) tarafından yapılan bir analiz, AB ile Hindistan arasında önemli ilerlemelerin kaydedilemediğini belirtiyor. ISAS, her iki tarafın da stratejik amaçlar doğrultusunda işbirliği yapmaya istekli olsa da, pratikte gerçek bir işbirliğinin zorluklarla karşılaştığını vurguluyor.
Ticaret engelleri ve dijital farklılıklar
AB, Hindistan ile ilişkilerinde Çin ve Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmayı hedeflerken, Hindistan daha fazla stratejik özerklik ve çeşitlendirilmiş ortaklıklar arayışında. Bu iki tarafın paylaştığı hedefler arasında, çok kutuplu bir dünyaya geçişin teşvik edilmesi yer alıyor. Ancak, dijital yönetişimdeki normatif farklar, pazar erişimi konusundaki sorunlar ve Hindistan’ın AB’nin çevre vergisi politikalarına yönelik şüpheciliği gibi engeller, işbirliğinin önünde büyük birer engel olarak öne çıkıyor.
TTC’nin temel alanlardan olan yarı iletkenler, yeşil enerji ve yapay zeka (YZ) gibi konularda hükümet düzeyindeki görüşmelerle sınırlı kalması, özel sektörden anlamlı bir katılım olmadan ilerlemenin zor olduğunu gösteriyor.
Hindistan’ın dijital altyapı modelinden dersler
Bununla birlikte, Avrupa Dijital KOBİ Birliği, Hindistan’ın Dijital Kamu Altyapı (DPI) modelinden faydalanılmasının önemini vurguluyor. Hindistan Stack modeli, finansal ve sosyal hizmetlere erişimi dönüştürmekte kullanılan ilkelerle dikkat çekiyor. AB, Hindistan’ın dijital altyapı modelini kendi bağlamına uyarlayarak, dijital dayanıklılığını artırmayı hedefliyor. Avrupa’nın kendi dijital altyapısı olan "EuroStack"i geliştirmeye çalıştığı biliniyor. Hindistan’ın dijitalleşme yaklaşımından alınacak dersler, Avrupa’nın dijital ekosistemini güçlendirmek ve ABD ile Çin’e olan bağımlılığı azaltmak için kritik öneme sahip.
Yeni Delhi ve Brüksel arasındaki işbirliği potansiyeli
Hindistan, dünyanın beşinci büyük ekonomisi olarak, küresel pazarda daha fazla söz sahibi olmayı hedefliyor. AB, Hindistan ile serbest ticaret anlaşması (FTA) müzakerelerine başlamak üzere, bu görüşmelerin mart ayında yeniden hız kazanması bekleniyor. Bu ticaret görüşmeleri, İngiltere ile de Şubat sonunda başlatılacak. Ancak Hindistan-AB ilişkilerinin sadece ticaretle sınırlı olmadığı, teknoloji, eğitim, yeşil enerji ve savunma gibi alanlarda da potansiyel işbirlikleri sunduğu belirtiliyor. AB ve Hindistan, stratejik işbirliğini geliştirerek küresel ölçekte daha güçlü bir ortaklık kurmayı hedefliyor.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI