Aylin Yaman'dan Sağlık Politikalarına Sert Eleştiri: 'Sosyal Devlet Anlayışına Uymuyor'
CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman, TBMM'de görüşülen kanun teklifine ilişkin eleştirilerde bulunarak, teklifin bireylerden çok kurumların çıkarlarını gözettiğini ifade etti. Yaman, aile hekimlerinin sorunlarından engelli vatandaşların hak kayıplarına kadar birçok konuyu gündeme taşıdı.
CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen bir kanun teklifi hakkında yaptığı konuşmada, teklifin sosyal devlet anlayışına uymadığını vurguladı. Kanunun bireylerden çok kurumları öncelediğini belirten Yaman, özellikle aile hekimlerinin ve engelli vatandaşların yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
Yaman, aile hekimlerinin özlük hakları, çalışma koşulları ve kira yükü gibi sorunlarının görmezden gelindiğini söyledi. “Aile hekimlerinin itibarlı ve etik değerlere uygun bir şekilde çalışması sağlanmalıdır. Ancak bu kanun, onların sorunlarını çözmek yerine daha da karmaşıklaştırıyor” dedi. Yaman, aile sağlığı merkezlerinin binalarının kamulaştırılması ve sağlık çalışanlarının kadroya alınması gerektiğini ifade ederek, "Sağlık çalışanları asgari ücretin altında çalıştırılıyor, bu kabul edilemez" açıklamasında bulundu.
Sağlık hizmetlerinde katılım payının 10 kat artırılmasını da eleştiren Yaman, “Bu uygulama, yalnızca yoksul vatandaşların sağlık hizmetine erişimini engeller” dedi. Katılım paylarının kaldırılmasını ve sevk sisteminin uluslararası standartlara uygun şekilde düzenlenmesini önerdi.
Engelli vatandaşların emeklilik haklarının yeniden düzenlenmesini öngören maddeleri de eleştiren Yaman, “Vergi indirim belgesiyle emekli olan 300 bin kişinin maliyeti sadece 4 milyar lira. Bu insanlar için bu düzenleme çok daha büyük bir mağduriyet yaratacak. Nerede kaldı sosyal devlet anlayışı?” ifadelerini kullandı.
Engellilerin ÖTV muafiyetiyle ilgili düzenlemelere de değinen Yaman, araç muafiyeti süresinin beş yıldan on yıla çıkarılmasının engellilerin hayata katılımını zorlaştırdığını belirtti. Kamudaki engelli istihdam kotalarının doluluğunun denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Yaman, “Engellilerin zorlu yaşam koşullarını daha da karmaşık hale getirmek yerine, hayatlarını kolaylaştıracak adımlar atılmalıdır” dedi.
Yaman, kanun teklifinin insanları çaresizliğe sürüklediğini belirterek, sosyal devlet anlayışının kırılgan grupları korumakla yükümlü olduğunu hatırlattı.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI