CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel: ‘Yükseköğretimde AKP’nin Politikaları Bilimsel Yıkım Getirdi’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel, 2025 yılı Millî Eğitim ve Yükseköğretim bütçesi görüşmelerinde yaptığı konuşmada AKP iktidarının yükseköğretim politikalarını eleştirerek, Türkiye’nin bilimsel potansiyelinin kayyım rektörler ve partizan politikalarla yok edildiğini söyledi. Açıkel, “Atatürk Cumhuriyeti’nin bilimsel gelişme felsefesinin yerine kayırmacı ve baskıcı anlayış hâkim kılındı.” ifadelerini kullandı.

Aralık 17, 2024 - 11:57
Aralık 17, 2024 - 11:58
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel: ‘Yükseköğretimde AKP’nin Politikaları Bilimsel Yıkım Getirdi’

‘Kayyım Rektörler Üniversiteleri Çökertiyor’

Fethi Açıkel, üniversitelerde yaşanan liyakat sorunlarına değinerek şu ifadeleri kullandı:
“Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere, tüm üniversiteler 12 Eylül döneminde dahi görülmeyen baskı ve kayırmacı anlayışla yönetiliyor. Ancak üniversiteler hâlâ ayaktaysa bu, Atatürkçü ve idealist akademisyenlerin direnişi sayesindedir.”

‘Yüksek Teknoloji Payımız Yüzde 3’te Sürünüyor’

Açıkel, Türkiye’nin bilimsel araştırma ve teknoloji üretimindeki geri kalmışlığına dikkat çekerek sanayi ve üniversite iş birliğinin eksikliğini vurguladı:
“Ülkemizin ihracatında yüksek teknoloji payı sadece yüzde 3. 25 yılda 250 milyar dolarlık dış ticaret açığı verdik. Sanayisiz üniversiteler, üniversitesiz sanayi anlayışıyla kalkınmamız mümkün değildir.”

‘Beyin Göçü Devam Ediyor’

AKP iktidarının bilim insanlarını desteklemek yerine yurt dışına göçe zorladığını belirten Açıkel, önemli rakamları paylaştı:
“Dünyanın en büyük çip üretim şirketinde çalışan Türk mühendis sayısı 1.300’ü buldu. Almanya’ya giden doktor sayısı ise 3 bine yaklaştı. Türkiye, bilim insanlarını kaybetmeye devam ediyor.”

‘Atatürk’ün Bilim ve Teknoloji Politikalarına Dönülmeli’

Açıkel, Atatürk döneminde kurulan planlı kalkınma ve bilim politikalarının yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti:
“Atatürk, ‘En hakiki mürşit ilimdir, fendir.’ diyerek bilimi rehber kabul etti. Bugün bu politikalar terk edildiği için ülkemiz geri kalmış durumda.”

‘Kayırmacı ve Baskıcı Politikalar Kabul Edilemez’

Açıkel, yükseköğretim sisteminin kronik sorunlarına değinerek, bu politikaların bütçeyle desteklenmesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı:
“Akademisyenler yoksulluğa mahkûm edilirken, araştırma enstitüleri ve üniversiteler arasındaki köprü kurulamadı. Bu plansız ve dogmatik politikalar ülkemizin geleceğini tehdit ediyor.”

CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI