CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: "Tarım Politikalarıyla Çiftçi Borç Batağında"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, çiftçilerin kredi borçlarının 784 milyar liraya ulaştığını ve tarıma ayrılan desteğin yetersiz olduğunu belirtti. Gürer, ithalatçı politikalar nedeniyle Türkiye'nin tarımda dışa bağımlı hale geldiğini ifade etti.

Aralık 20, 2024 - 04:34
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: "Tarım Politikalarıyla Çiftçi Borç Batağında"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu'nda 2025 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarım politikalarını eleştirdi. Gürer, çiftçilerin kredi borcunun 784 milyar lirayı bulduğunu ve borçsuz çiftçi kalmadığını vurguladı. Türkiye’nin, tarıma milli gelirin %1’i olan 615 milyar lira yerine sadece 135 milyar lira ayırdığını ifade eden Gürer, bu durumun çiftçilerin ve besicilerin içinde bulunduğu ekonomik krizi derinleştirdiğini söyledi.

Gürer, Türkiye’nin tarımda net ihracatçı olduğu yönündeki iddialara rağmen birçok tarım ürününde ithalata bağımlı hale geldiğini belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı'nın resmi verilerine dayandırdığı açıklamalarında şu verileri paylaştı:

  • Kırmızı Mercimek: Üretim 424 bin ton, ithalat 869 bin ton. Türkiye, kırmızı mercimek tohumunu Kanada’ya vermesine rağmen, şimdi Kanada, Kazakistan, Rusya ve Avustralya’dan ithalat yapıyor.
  • Kuru Fasulye: Üretim 200 bin ton, ithalat 126 bin ton. İthalat yapılan ülkeler arasında Mısır, Arjantin ve Kanada yer alıyor.
  • Çeltik ve Pirinç: Çeltik üretimi 9 bin ton, ithalat 772 bin ton. Pirinçte dışa bağımlılık devam ediyor.
  • Ayçiçeği: Üretim 2,2 milyon ton, ithalat 5,8 milyon ton. Ayçiçeği ithalatında dünya ikincisiyiz.
  • Buğday: Üretim 22 milyon ton, ithalat 12 milyon ton. İthalatın büyük kısmı Rusya, Ukrayna ve Moldova'dan.
  • Mısır: Üretim 9 milyon ton, ithalat 2 milyon ton.
  • Soya: Üretim 138 bin ton, ithalat 2,9 milyon ton. Kendi kendine yeterlilik %5,2.
  • Pamuk: Üretim 1 milyon 18 bin ton, ithalat 912 bin ton. İthal edilen ülkeler arasında Amerika, Brezilya, Yunanistan ve Azerbaycan bulunuyor.

Gübre Fiyatları Arttı

Gürer, gübre fiyatlarındaki artışa da dikkat çekerek, 2020 yılında 2.140 lira olan DAP gübrenin şu anda 24 bin lira, 1.860 lira olan üre gübrenin ise 16.500 lira olduğunu ifade etti.

Çiftçiye Destek Çağrısı

Tarım politikalarındaki ithalatçı anlayışın çiftçiyi daha da zora soktuğunu belirten Gürer, tarımda kendi kendine yeterliliğin önemine vurgu yaptı. “Bu ülkede tankın, topun, silahın olabilir, eğer gıdan yoksa o savaşı kazanamazsın.” ifadelerini kullandı.

CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI