CHP'li Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu: 'Vergi Sisteminde Adalet Nerede?'

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TBMM'deki konuşmasında 2023 deprem sonrası uygulanan vergi artışlarını eleştirerek, vergi adaletsizliğine dikkat çekti. Bakırlıoğlu, özellikle kurumlar vergisinin payının azalmasına ve kamu-özel iş birliği projeleri kapsamında bazı şirketlerin vergi ödemediğine vurgu yaptı.

Aralık 17, 2024 - 21:32
Aralık 17, 2024 - 21:44
CHP'li Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu: 'Vergi Sisteminde Adalet Nerede?'

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmada 2023 depremi sonrası çıkarılan 'Millî Dayanışma Paketi' adı altındaki vergi düzenlemelerini eleştirdi. Bakırlıoğlu, bu düzenlemenin adaletli bir vergi sistemi getirmediğini belirterek, emekçilerin üzerindeki vergi yükünün arttığını ifade etti.

Bakırlıoğlu, 2023 yılı vergi gelirlerinin analizini paylaşarak, net vergi gelirinin 4,5 trilyon lira olduğunu belirtti. Bu gelirlerin yüzde 15,4'ünün gelir vergisinden, yüzde 17,4'ünün kurumlar vergisinden, yüzde 11,2'sinin KDV'den ve yüzde 20'sinin ÖTV'den oluştuğunu kaydetti. Ancak 2024 yılında KDV oranının artmasına rağmen, kurumlar vergisi payının yüzde 17,4'ten 14'e düştüğünü söyledi.

Gelir vergisindeki artışın ağırlıklı olarak işçilerden, memurlardan ve emeklilerden alınan vergilerden kaynaklandığını ifade eden Bakırlıoğlu, 'Gelir vergisinin yüzde 92'si kaynağından kesilen vergilerden oluşmakta. Böyle bir tabloyla karşı karşıya kalmamamız lazımdı.' dedi.

Bakırlıoğlu, 2024 yılı bütçesine ilişkin değerlendirmesinde şu sözlere yer verdi:

'Batı cephesinde değişen bir şey yok. En fazla vergi geliri yine yüzde 19’la gelir vergisinden, ÖTV’den yüzde 19, KDV’den yüzde 13, kurumlar vergisinden ise yüzde 14,7 oranında. Ancak biz ‘asgari kurumlar vergisi’ düzenlemesi yapmamıza rağmen kurumlar vergisinde bir artış göremiyoruz.'

Vergi harcamalarına değinen Bakırlıoğlu, devletin '3 trilyon lira vergiden vazgeçtiğini' belirterek, bunun sadece yüzde 28'inin çalışanların faydalandığı asgari ücret istisnası olduğunu söyledi. Ayrıca '700 milyar liranın kurumlar vergisi muafiyeti' olarak kaydedildiğini aktardı.

Konuşmasının devamında kamu-özel iş birliği projelerine dikkat çeken Bakırlıoğlu, '44 şirketten yalnızca 7'sinin vergi ödediğini' ve bu projelere 2024 yılında '200 milyar lira, önümüzdeki üç yılda ise 678 milyar lira aktarılacağını' ifade etti.
'İhale almaya geldiğinde önde koşturan bu şirketleri, vergi ödemeye geldiğinde göremiyoruz.' diyen Bakırlıoğlu, mevcut sistemi bir 'havuz problemi' modeliyle açıkladı. Emekçilerin doldurduğu havuzdan kamu-özel iş birliği projelerinin büyük miktarda para çektiğini belirterek sistemin değişmesi gerektiğini vurguladı.

Bakırlıoğlu, konuşmasını 'Bu sistemin değişmesi lazım. Bütçemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum.' sözleriyle tamamladı.