Depremin ikinci yılında yıkımın izleri ve davalar gündemde!

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden iki yıl geçti. Binlerce insanın hayatını kaybettiği felaketin ardından sorumluların yargılanması sürerken, ihmaller ve eksiklikler dikkat çekiyor. Sembol haline gelen dava süreçlerinde bazı sanıklara cezalar verilirken, bazı dosyalarda ilerleme sağlanamadı.

Şubat 6, 2025 - 10:21
Depremin ikinci yılında yıkımın izleri ve davalar gündemde!

Türkiye, 6 Şubat 2023'te tarihinin en büyük depremlerinden biriyle sarsıldı. Kahramanmaraş merkezli 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük deprem, 11 ili doğrudan etkileyerek büyük yıkıma neden oldu. Felakette 50 binden fazla kişi hayatını kaybederken, milyonlarca insan etkilendi. Aradan geçen iki yılda, enkaz altından sağ kurtulanlar hayata tutunmaya çalışırken, yakınlarını kaybedenler adalet arayışlarını sürdürüyor.

Depremin sembol davaları gündemde

Deprem sonrası en çok tartışılan konuların başında yıkılan binalarla ilgili davalar geldi. Müteahhitler, yapı denetim firmaları ve kamu görevlileri hakkında açılan davalar devam ederken, bazı sanıklar ceza aldı, bazı dosyalarda ise hukuki süreç ağır ilerliyor.

İsias Otel Davası
Adıyaman'daki İsias Oteli, en çok konuşulan davalardan biri oldu. KKTC’den gelen voleybolcuların da aralarında bulunduğu 72 kişi hayatını kaybetti. Bilirkişi raporları, binada zemin etüdü yapılmadığını, beton kalitesinin yetersiz olduğunu ve projeye aykırı olarak kaçak kat çıkıldığını ortaya koydu. Sanıklardan otel sahibi ve mimar 18 yıl 5 ay, oğlu 17 yıl, iki sanık ise 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bir sanık hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Galeria Sitesi Davası
Diyarbakır'da 89 kişinin öldüğü Galeria Sitesi'nde de ihmaller zinciri tespit edildi. Zeminin zayıf olduğu bilinmesine rağmen ek önlem alınmadığı, yapı denetimindeki eksikliklerin yıkıma yol açtığı belirlendi. 3 müteahhit ve bir inşaat mühendisi, 17 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Ezgi Apartmanı Davası
Kahramanmaraş'taki Ezgi Apartmanı’nda 35 kişi hayatını kaybetti. Kolonların kesildiği iddiaları soruşturma sürecine yansırken, son bilirkişi raporu ‘kesilen kolonların yıkımda etkisi yok’ şeklinde görüş bildirdi. Mahkeme, yeni bir bilirkişi raporu talep etti. Apartmanın tadilat süreciyle ilgili yedi belediye personeline de dava açıldı.

Ebrar Sitesi Davası
Depremin en fazla can kaybının yaşandığı alanlardan biri olan Ebrar Sitesi'nde 22 bloktan 18’i ilk sarsıntıda çöktü. Bin 400 kişinin yaşamını yitirdiği bölgede, yapılan incelemeler sonucu binaların yönetmeliğe uygun olmadığı, yeterli mühendislik hizmeti alınmadığı belirlendi. Müteahhit Ahmet Kara 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklar hakkındaki yargılama sürüyor.

Rönesans Rezidans Davası
Hatay’da ‘Cennetten bir köşe’ sloganıyla satılan Rönesans Rezidans, ilk depremde yıkıldı. 269 kişinin hayatını kaybettiği binada yapılan incelemelerde, statik hesaplamaların hatalı olduğu ve ‘kısa kolon etkisi’ nedeniyle yapının çöktüğü belirlendi. 8 sanık hakkında 22 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Depremin ikinci yılında, mağdurlar ve yakınları adalet arayışlarına devam ederken, yıkımın sorumlularına yönelik davaların seyrinin kamuoyunun takibinde olduğu görülüyor.

CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI