Emine Erdoğan: “Anadolu Selçukluları Sergisi tarihin derinliklerinden bir irfan yolculuğu”
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde açılan Anadolu Selçukluları Sergisi’ni ziyaret eden Emine Erdoğan, sergide yer alan 300’ün üzerinde eseri inceledi. Murat Bardakçı’dan eserler hakkında bilgi alan Erdoğan, sergiyi “tarihin derinliklerinden günümüze uzanan bir irfan yolculuğu” olarak tanımladı ve emeği geçenleri tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Anadolu Selçuklu Devleti’nin siyasi, sosyal ve kültürel mirasını yansıtan “Anadolu Selçukluları Sergisi”ni ziyaret etti.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde açılan ve 300’ün üzerinde eseri barındıran sergiyi gezen Erdoğan’a, tarihçi ve yazar Murat Bardakçı eşlik ederek eserler hakkında bilgi verdi. Ziyarette bazı milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan da yer aldı.
Sergide, Anadolu Selçuklu mirası “egemenlik”, “güç ve hakimiyet”, “eğitim hayatı”, “tasavvuf”, “ticari hayat”, “çinicilik”, “takılar” ve “mimari sanat” olmak üzere sekiz başlık altında inceleniyor. Bu bölümler, Selçuklu dönemine ait özgün estetik ve teknik özellikleri yansıtan eserlerle ziyaretçilere kapsamlı bir perspektif sunuyor.
Emine Erdoğan, ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Anadolu’nun kalbinde bir medeniyetin izlerini sürmek… Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanemizde yer alan Anadolu Selçukluları Sergisi’ni ziyaret ettim. Sergi, tarihin derinliklerinden günümüze uzanan bir irfan yolculuğu. Sanattan mimariye, eğitimden ticarete, Anadolu Selçuklu’nun siyasi, sosyal ve kültürel mirasını en nadide eserlerle gözler önüne seriyor. O döneme ait 300’ün üzerinde birbirinden özel esere ev sahipliği yapan sergide emeği geçenleri tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Sergi, ziyaretçilere Selçuklu Devleti’nin siyasi, sosyal, kültürel ve sanatsal yönlerini bütüncül bir bakışla görme imkânı sağlıyor. Eserler arasında devlet kimliğini ve inanç sistemini yansıtan semboller, askeri ve siyasi yapılanmaları anlatan objeler, medrese faaliyetlerine dair belgeler, tasavvuf kültürüne ait eşyalar, ticari yaşamı yansıtan eserler, çini örnekleri, kişisel süs eşyaları ve mimari tasarımlar yer alıyor.
Ayşegül ÇALIŞIR
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI