Emine Erdoğan: 'Döngüsel ekonomi ile kirliliği azaltabiliriz'

Emine Erdoğan, Pakistan’da düzenlenen "Döngüsel Ekonominin İlerletilmesi: Sürdürülebilirlik İçin Pakistan-Türkiye Ortaklığı" etkinliğinde konuştu. Ekolojik dengeyi yeniden tesis edecek politikalar üretilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, döngüsel ekonominin çevresel ve ekonomik faydalarına dikkat çekti. Küresel atık yönetimi ve sürdürülebilir kalkınmada Türkiye'nin öncü rolünü anlatarak, iklim adaletine vurgu yaptı.

Şubat 13, 2025 - 12:35
Emine Erdoğan: 'Döngüsel ekonomi ile kirliliği azaltabiliriz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da düzenlenen "Döngüsel Ekonominin İlerletilmesi: Sürdürülebilirlik İçin Pakistan-Türkiye Ortaklığı" etkinliğine katıldı.

Döngüsel ekonomi vurgusu

Eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in kızı ve Pencap Eyaleti Başbakanı Meryem Navaz Şerif’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen programda konuşan Emine Erdoğan, sürdürülebilirlik politikalarının önemine değindi.

Emine Erdoğan, "Her alanda ekolojik dengeyi yeniden tesis edecek politikalar üretmeliyiz. Yapılacaklar listemizin en başında, döngüsel ekonomiyi bir an önce hayata geçirmek yer alıyor. Çünkü döngüsel ekonomi çevre dostudur. Daha az kaynak tüketir ve kaynakların önemli bir kısmını geri kazanmayı hedefler." ifadelerini kullandı.

Döngüsel ekonominin sağladığı avantajları sıralayan Erdoğan, bu sistemin çevresel kirliliği azaltacağını, doğal kaynakların üzerindeki baskıyı hafifleteceğini, karbon emisyonlarını düşüreceğini ve yeni iş imkanları yaratarak ekonomik refaha katkıda bulunacağını belirtti.

İklim adaleti çağrısı

Konuşmasında iklim değişikliğinin küresel etkilerine de dikkat çeken Erdoğan, özellikle düşük karbon emisyonuna sahip ülkelerin büyük felaketlerle karşı karşıya kalmasının adaletsiz olduğunu vurguladı. "Pakistan’ın küresel sera gazı emisyonlarına katkısı yüzde 1 bile değil. Buna rağmen sel ve aşırı sıcaklık gibi felaketleri yaşamak zorunda kalıyorlar." dedi.

İklim değişikliğinin en çok dezavantajlı grupları etkilediğini belirten Erdoğan, kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelli bireylerin bu süreçten orantısız şekilde etkilendiğini ve bunun bir insan hakları meselesi olduğunu ifade etti.

Sıfır Atık girişimi ve küresel etkisi

Emine Erdoğan, Türkiye’nin çevresel sürdürülebilirlik politikaları kapsamında hayata geçirdiği Sıfır Atık Hareketi’nin dünya çapında örnek bir model olduğunu söyledi. Bu girişimin, Birleşmiş Milletler tarafından da desteklendiğini hatırlatarak, 30 Mart’ın "Uluslararası Sıfır Atık Günü" ilan edilmesinin küresel farkındalığı artırdığını belirtti.

Türkiye’nin plastik atıkla mücadelede attığı adımlara değinen Erdoğan, 2019’da plastik poşetlerin ücretlendirilmesiyle kullanımın yüzde 75 oranında azaldığını, benzer uygulamaların Pakistan’da da yürütüldüğünü ifade etti.

Etkinlik kapsamında, Sıfır Atık Vakfı ile Pakistan İklim Değişikliği ve Çevresel Eşgüdüm Bakanlığı arasında bir iyi niyet beyanı imzalandı.

Programın sonunda Emine Erdoğan, Pakistan El Sanatları Sergisi’ni ziyaret etti ve eserler hakkında bilgi aldı. Ayrıca Pakistan basın mensuplarıyla bir araya gelerek sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI