Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir: ‘Eğitimde Fırsat Eşitliği ve Laiklik İlkesine Sahip Çıkılmalı’
Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, TBMM Genel Kurulu’nda 2025 Millî Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada eğitim sistemindeki fırsat eşitsizliği, mülakat uygulaması, öğretmen maaşları ve laik eğitime yönelik tehditlere dikkat çekti. Demir, “Eğitim sistemi, çağdaş, eşitlikçi, laik ve bilimsel temeller üzerine inşa edilmelidir.” dedi.
Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, 2025 Millî Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada eğitim sisteminin yıllardır çözülmeyen yapısal sorunlarının giderek derinleştiğini ifade etti.
‘Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlanmalı’
Demir, eğitimde fırsat eşitliğinin yıllardır çözülemeyen bir sorun olduğunu belirtti. “Zengin çocukları kolejlerde okurken, fakir çocukları mahalle okullarında başlarının çaresine bakmaya mecbur bırakılıyor. Dezavantajlı bölgelerde okulların fiziki koşulları yetersiz, öğretmen açığı büyük ve materyal eksiklikleri ciddi boyutlarda.” dedi. Ayrıca, müfredatın ezberci bir anlayışa dayandığını ve bilimsel, eleştirel düşünceyi geliştiremediğini ifade etti.
‘700 Bin Atanamayan Öğretmen Var’
Demir, atanamayan öğretmen sorununa değinerek, “KPSS engelini ve mülakat belasını aşamayan 700 bin öğretmen adayımız var. Bu gençlerimiz mesleklerini yapamıyor. Öte yandan, görevdeki öğretmenlerimiz yetersiz maaşlar nedeniyle ek iş yapmak zorunda kalıyor.” dedi. Öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarının yetersiz olduğunu vurgulayan Demir, sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımının eğitim sisteminde adaletsizliğe yol açtığını söyledi.
‘Tarikat ve Cemaatlerin Etkisi Artıyor’
Son yıllarda okullarda tarikat ve cemaat etkisinin artmasını eleştiren Demir, “Bazı vakıf ve dernekler, Millî Eğitim Bakanlığı protokolleriyle okullarda etkinlik düzenliyor. Bu, hem laiklik ilkesine hem de çocukların inanç özgürlüğüne aykırıdır.” ifadelerini kullandı. Protokoller aracılığıyla ideolojik dayatmaların ve ayrımcılığın çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.
Demir, “15 Temmuz’dan hiç mi ders çıkarmadınız? Dün FETÖ darbe girişimi yaptı, yarın başka bir grup aynı yolu deneyecek. Bu protokollere imza atanlar, böyle bir girişimin mimarları arasında olacaktır.” diyerek eleştirilerini sertleştirdi.
‘Köy Okulları Yeniden Açılmalı’
Kapatılan köy okullarının yeniden açılması gerektiğini belirten Demir, taşımalı eğitim sisteminin son bulması ve her çocuğun yaşadığı yerde kaliteli eğitime erişmesi gerektiğini vurguladı.
‘Laik ve Bilimsel Eğitim Şart’
Demir, konuşmasında laik ve bilimsel eğitimin önemine dikkat çekerek, “Eğitim sistemi, çağdaş, eşitlikçi, laik ve bilimsel temeller üzerine inşa edilmelidir. Eğitimdeki sorunlar yalnızca öğrencileri ve öğretmenleri değil, toplumu bir bütün olarak ilgilendirmektedir.” ifadelerini kullandı.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI