Gürsel Tekin: TÜİK'in Makyajlı Rakamları Yoksulluğu Gizleyemiyor
CHP Eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, TÜİK’in açıkladığı 2024 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri üzerinden, iktidarın ekonomik politikalarını eleştirerek, yoksulluğun derinleştiğini vurguladı. Tekin, açıklanan verilerin Türkiye’nin gerçeklerini yansıtmadığını belirtti.
CHP Eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2024 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, TÜİK’in makyajlı olarak nitelendirdiği rakamlarının bile yoksulluğun derin boyutlarını gizleyemediğini ifade ederek, “Kral çıplak! İnsanlar artık sadece geçim değil, hayatta kalma mücadelesi veriyor.” dedi.
Tekin, açıklanan verilere dikkat çekerek, medyan gelirin yüzde 60’ı esas alındığında Türkiye’de yoksul sayısının 17 milyon 821 bin kişi olduğunu belirtti. Geçen yıl bu rakamın 17 milyon 873 bin kişi olduğunu ifade eden Tekin, yoksulluk sınırında herhangi bir iyileşmenin olmadığını söyledi. TÜİK verilerine göre, nüfusun yüzde 39,3’ü iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayamazken, bu oran düşük gelir grubunda yüzde 68,4’e çıkıyor.
"Derinleşen Yoksulluk ve Umutsuzluk"
Nüfusun yüzde 31,3’ünün kötü konut koşullarından şikâyetçi olduğunu, yüzde 30,2’sinin ise ısınma sorunu yaşadığını belirten Tekin, sürekli yoksulluk oranının yüzde 13,7’ye çıktığını ifade etti. Tekin, bu rakamların halkın içine itildiği umutsuzluğun bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Tekin, TÜİK’in açıkladığı rakamların gerçeği tam anlamıyla yansıtmadığını belirterek, “Açlık sınırının altında kalanlar, çocuklarına süt alamayan anneler, evini ısıtamayan aileler bu tabloda yok. TÜİK ne kadar oynarsa oynasın, gerçeği gizleyemiyor.” ifadelerini kullandı.
Verilere göre, fertlerin yüzde 57,5’i bir haftalık tatil masrafını karşılayamıyor, yüzde 59,6’sı mobilyasını yenileyemiyor. “İnsanlar artık mobilyayı geçtik, ay sonunu nasıl getireceklerini düşünüyor.” diyen Tekin, iktidarın politikalarının halkı daha da yoksulluğa sürüklediğini belirtti.
Son olarak Tekin, TÜİK verilerinin çocuklar üzerindeki etkisine dikkat çekti. Yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında olan çocukların oranının yüzde 38,9 olduğunu ifade ederek, “Bu çocukların geleceği hangi ekonomik hedeflere feda edildi?” sorusunu sordu.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI