İstanbul’da 700 bin konut için acil alarm: Uzmanlar 5 yılda dönüşüm mümkün diyor

İstanbul'da 1,5 milyon konutun dönüşüme girmesi gerekirken, 700 bin riskli konutun acilen yenilenmesi gerekiyor. Uzmanlar, gerekli finansal destek sağlanırsa bu dönüşümün 5 yıl içinde mümkün olduğunu vurguluyor.

Nisan 25, 2025 - 12:17
İstanbul’da 700 bin konut için acil alarm: Uzmanlar 5 yılda dönüşüm mümkün diyor


İstanbul’da konut alarmı: 1,5 milyon yapı dönüşüm bekliyor
İstanbul'da güncellenen veriler doğrultusunda 1,5 milyon konutun dönüşüme ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İstanbul’daki hane halkının yarısı 25 yaş ve üzeri yapılarda yaşıyor. Toplam 4 milyon 755 bin 86 hane arasında, 2000 yılı öncesi inşa edilmiş binalarda yaşayanların sayısı 2 milyon 244 bin 49. Bu da yapı stokunun önemli bir kısmının riskli olduğunu ortaya koyuyor.

Deprem sonrası dönüşüm çağrısı
Geçtiğimiz dönemde İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, uzmanlar özellikle 600-700 bin konutun acilen güçlendirilmesi ya da yeniden inşa edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Orkent Yönetim Kurulu Başkanı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen, bu konudaki uyarılarını şu sözlerle dile getirdi: ‘Binalarımızı güvenli hale getirmek için bir an önce harekete geçmeliyiz. Yerinde dönüşüm ya da ada bazlı dönüşüm uygulanmalı ve vatandaşların mağdur olmayacağı modeller geliştirilmelidir.’

Belediyelere ve vatandaşlara büyük görev düşüyor
Şen ayrıca, belediyelerin vatandaşlarla iletişimde zorluk çıkarmaması gerektiğini belirterek, ‘Mahalle kültürü, tarihsel değerler ve vatandaş hakları gözetilmeli. Ortak karar süreçlerinde yeni düzenlemelerle yüzde 50 artı bir çoğunluk yeterli hale geldi. Bu dönüşümü kolaylaştıracak’ dedi.

Finansman modeli ile 5 yılda dönüşüm mümkün
Kentsel dönüşüm için en önemli engelin finansman olduğuna dikkat çeken uzmanlar, doğru finansal modellemelerle İstanbul’da 700 bin konutun 5 yıl içinde yenilenebileceğini ifade etti.

Devlet desteği artmalı: 'Tamamı bizden' önerisi
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam ise, mevcut desteklerin yetersiz kaldığını belirterek ‘Yarısı Bizden’ gibi projelerin artırılması gerektiğini vurguladı. Akçam, devletin ‘Tamamı Bizden’ modeliyle dönüşüm sürecine daha güçlü bir şekilde dahil olabileceğini söyledi.

STK’lar ve özel sektör sürece dahil edilmeli
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, sürecin siyaset dışı tutulması gerektiğine vurgu yaparak, bakanlık, belediyeler ve STK’ların ortak projeler yürütmesi gerektiğini dile getirdi. Özellikle eski yapı stokuna sahip merkez ilçelerde dönüşümün hızlandırılması gerektiğini ifade eden Şişik, planlama aşamasında minimal emsal artışlarının önünü açacak yeni çözümler önerdi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI