İYİ Parti İzmir Milletvekili Hümen Kırkpınar: ‘Bütçe Hakkı Gasbediliyor’
İYİ Parti İzmir Milletvekili Hümen Kırkpınar, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin Meclis görüşmelerinde yaptığı konuşmada, bütçe yapım sürecinde şeffaflığın olmadığını ve Sayıştay denetimlerinin zayıflatıldığını vurguladı.
İYİ Parti İzmir Milletvekili Hümen Kırkpınar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin 6’ncı maddesi üzerine söz alarak önemli açıklamalarda bulundu. Kırkpınar, konuşmasında Meclis’in bütçe yapma görevini etkin şekilde yerine getiremediğini ve iktidarın şeffaflık ilkesine aykırı adımlar attığını belirtti.
Kırkpınar, 2023 yılı merkezi yönetim bütçesinin yaklaşık 4,5 trilyon lira olarak öngörüldüğünü hatırlatarak, İYİ Parti olarak bu bütçeye itiraz ettiklerini ve bütçenin gerçekçi olmadığını dile getirdiklerini ifade etti. Daha yılın yarısına gelmeden bütçenin dörtte biri kadar ek bütçe teklifiyle Meclis'e gelindiğini söyleyen Kırkpınar, "Bu ek bütçe bir günde kabul edildi ve Meclis'in bütçe hakkı gasbedildi." dedi.
Sayıştay Denetimleri Eleştirildi
Kırkpınar, Meclis’in en önemli işlevlerinden biri olan denetim görevini etkili bir şekilde yerine getiremediğine dikkat çekti. Kesin hesap kanunu teklifi ve Sayıştay raporlarının görüşmelerinden kaçınıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Mali yönetimin en önemli aşaması olan kesin hesap kanun teklifi, Meclis’te bağımsız bir komisyon tarafından etkin şekilde değerlendirilmelidir. Ancak bütçe kaynaklarının nasıl kullanıldığının hesabını soramıyoruz.”
Sayıştay’ın denetim işlevinin zayıflatıldığını ve raporlarının yasal sonuç doğuracak belge niteliğini kaybettiğini ifade eden Kırkpınar, geçmişteki uygulamalarda tespit edilen usulsüzlüklerin kurum yöneticilerinin soruşturulmasına yol açtığını ancak mevcut durumda böyle bir mekanizmanın işlemediğini dile getirdi.
İzmir’den Örnek: Eski Rektör Nükhet Hotar
Kırkpınar, Sayıştay’ın zayıflayan denetim işlevine İzmir’den örnek vererek, Dokuz Eylül Üniversitesi eski Rektörü Nükhet Hotar’ın rektörlük döneminde usulsüzlükler tespit edildiğini ancak denetim sürecini engellediğini belirtti. Üniversite hesaplarındaki uyumsuzluklar, usulsüz atamalar ve kurumun borç batağına sürüklenmesi gibi konulara dikkat çeken Kırkpınar, “Sayıştay denetçilerinin belge ve bilgi talebine 40 kez yanıt verilmedi. Bu durum utanç vericidir.” ifadelerini kullandı.
Eski Rektör Hotar’ın hukuk önünde hesap vermesi gerekirken büyükelçi olarak atanmasının ise kabul edilemez olduğunu söyledi.
Kırkpınar, konuşmasını, kamu denetim mekanizmalarının bağımsız çalışması gerektiği çağrısında bulunarak tamamladı.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI