İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşcı: ‘Aile ve Kadına Ayrılan Bütçe Varlığımızı Tehdit Ediyor’
İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşcı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesini değerlendirirken, bütçenin yetersizliğini eleştirdi. Taşcı, “Aile ve kadına ayrılan bütçe, stratejik hedeflerin ciddiyetini taşımıyor. Toplumsal varlığımızı korumak bu bütçeyle mümkün değil.” dedi.
İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşcı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2025 yılı bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, aile, kadın ve çocuklar için ayrılan bütçenin yetersizliğini sert bir dille eleştirdi. Taşcı, toplumsal sorunların temel kaynağı olarak gördüğü yetersiz finansman ve uygulamaları gündeme taşıdı.
‘Güçlü Aile İçin Güçlü Bütçe Şart’
Selcan Taşcı, aile kavramının önemine dikkat çekerek, “Aileyi millî güvenlik unsuru ve toplumsal varlığın temeli olarak görüyoruz ama bu önemin bütçeye yansımadığı ortada. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi genel bütçenin sadece yüzde 2,76’sı. Bu oran, ailenin korunması hedefiyle çelişiyor.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, evlilik ve aile kurma süreçlerinde destek sağlanamadığını belirten Taşcı, gençlerin ekonomik zorluklar nedeniyle yuva kuramadığını söyledi.
‘Kadın Cinayetleri Altı Kat Arttı’
Kadınların ekonomik ve sosyal durumlarına yönelik ciddi adımlar atılmadığını ifade eden Taşcı, “2002’den bu yana kadın cinayetlerinde altı kat artış var. Kadınların istihdam oranı yüzde 30, işsizlik oranı ise erkeklerin önünde. Türkiye, cinsiyet eşitliğinde Suudi Arabistan’ın bile gerisinde.” diyerek bütçedeki yetersizliği eleştirdi. Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi gerektiğini belirten Taşcı, “Kadına şiddet, gelir adaletsizliğinden besleniyor. Bu bütçeyle toplumsal sorunların çözümü mümkün değil.” dedi.
‘Çocuklar Aç, Yoksul ve Korunmasız’
Çocukların toplumdaki en kırılgan kesim olduğunu vurgulayan Taşcı, “Türkiye’de 242 bin çocuk suç mağduru. Devlet korumasındaki çocuklar bile güvende değil. Mersin, Zonguldak ve Bursa’daki trajik örnekler, koruma sistemindeki büyük eksikleri gösteriyor. Çocukların yüzde 62’si ekmek ve makarnayla karın doyuruyor. Çocuk yoksulluğunda Avrupa’nın en kötü ülkesiyiz.” diyerek devletin çocuklara yönelik koruma ve destek politikalarını eleştirdi.
‘Engelli ve Yaşlılar Yetersiz Şartlarda Hayatta Kalma Mücadelesi Veriyor’
Taşcı, engelli ve yaşlı vatandaşların topluma kazandırılmasını sağlayacak politikalara ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Engelli bakım merkezleri denetimsiz, kapasiteleri yetersiz. Yaşlılarımız ise yalnızlığa terk edilmiş durumda. Ulusal Vefa Programı önemli ama bu programların uygulanabilir olması için daha fazla bütçe gerekiyor.” dedi.
‘Şehit Aileleri ve Gazilere Ayrılan Pay Utanç Verici’
Şehit aileleri ve gaziler için ayrılan bütçeyi eleştiren Taşcı, “2025 bütçesinde gazilerimiz ve şehit aileleri için ayrılan pay yüzde 0,03. Bu rakam, onların fedakârlıklarına saygısızlıktır.” dedi.
‘Yoksulluk Yardımla Değil, Üretimle Azaltılır’
Yoksullukla mücadelede sosyal yardımların tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Taşcı, “Yoksulluk, planlı eğitim, üretim ve istihdam politikalarıyla azaltılır. Tüketimi artırarak yoksulluğu bitiremezsiniz. Sosyal yardımlar, yoksulluğu yönetmek yerine derinleştiriyor.” dedi.
‘Çocuk Koruma Politikası ve Denetim Şart’
Taşcı, çocukların ailelerinden ve devlet kurumlarından korunabileceği bir politika ihtiyacına dikkat çekerek, “Çocukların güvenliği için kapsamlı bir eylem planı şart. Kanunlar var ama uygulanmadıkça anlamlı değil.” ifadelerini kullandı.
Selcan Taşcı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinin toplumsal sorunlara çözüm üretmekte yetersiz olduğunu belirterek, “Bu bütçe, toplumsal sorunları çözmek bir yana daha da derinleştiriyor. Güçlü aile, güçlü toplum ve güçlü Türkiye için daha adil ve gerçekçi bir bütçeye ihtiyacımız var.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI