Kış Hastalıklarına Karşı Kalkan: Bu Besinleri Sofranızdan Eksik Etmeyin
Soğuk havalar bağışıklık sistemini zayıflatırken, uzmanlar hastalıklardan korunmak için beslenmenin önemine dikkat çekiyor. C vitamini zengini meyveler, antioksidan kaynağı sebzeler ve probiyotikler bağışıklığı güçlendirirken, zerdeçal ve zencefil inflamasyonu azaltıyor. Kış depresyonuna karşı ise serotonin seviyesini artıran besinler öneriliyor.

Kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların artışıyla birlikte bağışıklık sistemini güçlü tutmak büyük önem taşıyor. Uzmanlar, hastalıklardan korunmanın en etkili yollarından birinin doğru beslenme olduğunu belirtiyor.
C vitaminiyle bağışıklık sistemini güçlendirin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen İrem Aksoy, bağışıklık sistemini desteklemek için C vitamini zengini besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Aksoy, ‘Portakal, mandalina, greyfurt, limon, kivi, kuşburnu çayı, renkli biberler ve maydanoz gibi besinleri sofralarınızdan eksik etmeyin. C vitamini, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunmada etkilidir’ dedi.
Antioksidan kaynakları önemli
Aksoy, renkli sebze ve meyvelerin hem bağışıklık sistemini güçlendirdiğini hem de kışın düşen enerji seviyesini artırdığını belirtti. Ayrıca, yoğurt ve kefir gibi probiyotiklerin de vücut direncine katkı sağladığını ifade etti.
Su tüketimine dikkat edilmeli
Soğuk havalarda su tüketiminin azalmasının vücut için olumsuz etkiler doğurabileceğini belirten Aksoy, ‘Günlük 2-2,5 litre su içmek, metabolizmanın düzgün çalışmasını ve toksinlerin atılmasını sağlar. Kışın su içmekte zorlananlar, bitki çaylarını da tercih edebilir. Ancak kronik hastalığı olanların bitki çayı seçiminde dikkatli olması gerekir’ diye konuştu.
Sağlıksız gıdalardan kaçının
Kışın hareketsiz yaşam tarzı ve yüksek kalorili yiyeceklere yönelmenin kilo alımına neden olabileceğini belirten Aksoy, işlenmiş gıdalardan, aşırı şekerli yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini ifade etti. Sağlıklı beslenme için tam tahıllı ürünler, ceviz, fındık, badem, avokado, süt ürünleri, sebze ve meyvelerin tercih edilmesi önerildi.
Zerdeçal ve zencefilin faydaları
Kış aylarında inflamasyonu ve ödemi azaltan antiinflamatuar özelliklere sahip zerdeçal ve zencefilin mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirten Aksoy, ‘Bu besinleri yiyeceklerinize ve içeceklerinize eklemeyi ihmal etmeyin’ dedi.
Kış depresyonuna karşı muz tüketin
Kış depresyonuna karşı da beslenmenin önemine değinen Aksoy, serotonin seviyesini artıran muz, ananas, ceviz, fındık, badem, peynir, yumurta, et ve balık gibi gıdaların tüketilmesini önerdi. Egzersiz yapmanın ve güneş ışığından yararlanmanın da ruh haline olumlu etkiler sağlayacağını vurguladı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI