Laboratuvarda ilk kez insan dişi üretildi: Diş kaybına çığır açacak çözüm geliştirildi
İngiltere'deki King's College London ve Imperial College London'dan araştırmacılar, laboratuvar ortamında tamamen doğal yapıyı taklit eden insan dişi üretmeyi başardı. Bu gelişme, dolgu ve implant gibi mevcut yöntemlerin yerini alabilecek kalıcı ve biyolojik çözümlerin kapısını aralıyor.

Laboratuvarda diş üretiminde tarihi adım
King's College London bünyesindeki araştırmacılar, insan dişi üretiminde önemli bir başarıya imza attı. Imperial College London ile ortak yürütülen çalışmada, doğal dişin gelişim sürecini taklit eden özel bir malzeme geliştirilerek, laboratuvar ortamında insan dişi üretildi.
Yeni yöntem doğal dişi taklit ediyor
Geliştirilen yöntem, hücreler, biyomalzemeler ve büyüme faktörlerinin bir araya getirilmesiyle doğal dişin yapı ve işlevini taklit eden diş yapıları oluşturulmasını sağlıyor. Rejeneratif diş hekimliğine dayanan bu yaklaşımla, embriyonik bağ dokusundan türeyen mezenşim ile diş epiteli arasındaki etkileşim yeniden canlandırılıyor.
Araştırma ekibinin liderlerinden Dr. Ana Angelova-Volponi, çalışmanın amacını ‘dişi yeniden büyüterek biyolojik bir şekilde değiştirme fikri’ olarak tanımladı.
Yapay dişler gerçek diş gibi çalışacak
Diş kaybının dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkilediğine dikkat çeken araştırmacılar, yeni yöntemin mevcut çözümlere göre çok daha dayanıklı ve biyolojik olarak uyumlu olduğunu belirtti.
King’s College London Diş Hekimliği Fakültesi'nde doktora öğrencisi olan Xuechen Zhang, laboratuvarda geliştirilen dişlerin tıpkı gerçek dişler gibi çene kemiğine entegre olabileceğini ve zamanla yenilenebileceğini ifade etti. Zhang, bu yöntemin vücutla biyolojik uyum içinde çalıştığını, dolayısıyla reddedilme riskinin de düşük olduğunu vurguladı.
Hedef: Laboratuvarda üretilen dişlerin ağızda kullanımı
Araştırmanın bir sonraki aşamasında, laboratuvarda geliştirilen bu dişlerin doğrudan hastaların ağızlarına nasıl yerleştirileceği araştırılacak. Zhang, eksik diş bölgesine genç diş hücrelerinin yerleştirilerek bu hücrelerin ağız içinde gelişmesine olanak tanınabileceğini belirtti.
Bilim insanları, yaşanabilecek teknik zorluklara rağmen bu çalışmanın diş hekimliği alanında yeni bir dönemin başlangıcı olabileceğini düşünüyor.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI