Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: 'Eğitimde Demokratikleşmeyi ve Kaliteyi Önceliyoruz'

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2025 yılı bütçe sunumunda eğitimdeki yatırımları, uluslararası başarıları ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni anlattı. Tekin, demokratikleşme ve eğitimde fırsat eşitliği vurgusu yaparak, geçmişteki yasakçı zihniyetlerin tarihe karıştığını belirtti.

Aralık 17, 2024 - 13:04
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: 'Eğitimde Demokratikleşmeyi ve Kaliteyi Önceliyoruz'

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirdiği 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi sunumunda, eğitim alanındaki gelişmeleri ve hedefleri açıkladı. Bakan Tekin, eğitimi “iyi insan yetiştirme” temelinde ele aldıklarını belirterek, fırsat eşitliği ve demokratik değerlerin eğitim sisteminde güçlü bir şekilde yer bulduğunu ifade etti.

Bakan Tekin, eğitimin sadece akademik değil, aynı zamanda kültürel ve toplumsal varoluşun temeli olduğunu dile getirdi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin bu anlayış doğrultusunda hazırlandığını vurgulayan Tekin, “Modelimiz, milletimizin tarihî mirasını çağın gerekleriyle harmanlayan bir gelecek tasavvurudur. Bireysel farklılıkları gözeten, öğrenme süreçlerini kişiselleştiren bir sistem inşa ediyoruz” dedi.

Bakan Tekin, eğitim alanında uluslararası değerlendirme çalışmalarında Türkiye’nin başarısına dikkat çekerek, PISA ve TIMSS verilerine göre Türkiye’nin matematik ve fen bilimleri alanlarında yükseliş gösteren ülkeler arasında olduğunu belirtti. “Türkiye, TIMSS 2023’te Avrupa ülkeleri arasında fen bilimlerinde birinci, matematikte ikinci sıradadır” ifadelerini kullandı.

6 Şubat depremlerinin ardından 11 ildeki okullaşma çalışmalarına da değinen Tekin, “7.274 dersliğin yapımını tamamladık, 12.510 derslik inşa aşamasında. 2025 yılında deprem bölgesindeki derslik sayımızı, yıkım öncesine göre yüzde 10 artıracağız” açıklamasında bulundu.

Bakan Tekin, geçmişte eğitim sisteminin ideolojik dayatmalarla sınırlandığını ancak bugün demokratikleşme süreciyle bu anlayışın aşıldığını belirtti. Başörtüsü yasağı ve katsayı uygulamaları gibi düzenlemelerin tarihe karıştığını söyleyen Tekin, “Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmış, bireylerin hak ve özgürlükleri devlet güvencesine alınmıştır” dedi.

Bütçe detaylarına da değinen Tekin, 2025 yılı için Millî Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bütçenin 2 trilyon 186 milyar TL olduğunu belirtti. Eğitimde fiziki altyapının iyileştirildiğini, öğretmen sayısının artırıldığını ifade eden Tekin, “2002’den bu yana 819 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda Bakan Tekin, tüm milletvekillerini Türkiye’nin eğitim başarısını paylaşmak adına İstanbul’da yapılacak PISA Yönetim Kurulu Toplantısı’na davet etti.