Prof. Dr. Mehmet Akalın: 'Beyin Göçü Türkiye İçin Kritik Bir Sorun Haline Geldi'
İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, TBMM’de yaptığı konuşmada, partili cumhurbaşkanlığı sisteminin beyin göçü üzerindeki etkilerini ele alarak, nitelikli insan kaybının Türkiye için büyük bir tehlike oluşturduğunu vurguladı.
İYİ Parti Grubu adına konuşan Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, partili cumhurbaşkanlığı sisteminin beyin göçü üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirdi. Prof. Dr. Akalın, beyin göçünü “nitelikli eğitim almış, düşünen ve üreten iş gücünün, yetiştiği ülkeden gelişmiş ülkelere giderek geri dönmemesi” şeklinde tanımlayarak, bu durumun Türkiye için ciddi bir tehdit olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Akalın, Türkiye’de yükseköğrenim mezunlarının oranının yüzde 9,4 iken, yurtdışına göç edenler arasında bu oranın yüzde 21,4’e yükseldiğini belirtti. Üniversite sayılarındaki artışın mezun öğrenciler için arz fazlası oluşturduğunu ve yetersiz iş imkânları nedeniyle nitelikli gençlerin yurtdışına yöneldiğini ifade etti. Özellikle yapay zekâ, bilişim, moleküler biyoloji ve genetik gibi alanlarda eğitim alan gençlerin, yurtdışında daha cazip fırsatlar bulduklarına dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerini paylaşan Prof. Dr. Akalın, 2023 yılında yükseköğrenim mezunlarının beyin göçü oranının yüzde 2’nin üzerinde olduğunu, bu oranın partili cumhurbaşkanlığı sisteminden önce, 2015 yılında yüzde 1,5 düzeyinde seyrettiğini belirtti. Bilişim ve iletişim teknolojisi alanlarında eğitim alanların yüzde 6,8’lik bir oranla yurtdışına gittiğini, moleküler biyoloji ve genetik gibi stratejik bölümlerde bu oranın yüzde 18’e ulaştığını vurguladı.
Akalın ayrıca, gençlerin mezun olmadan önce yurtdışında iş aramaya başladıklarını ve bazı durumlarda Türkiye’de kalarak yurtdışındaki şirketler için çalıştıklarını belirtti. Bu durumu “sanal beyin göçü” olarak adlandıran Prof. Dr. Akalın, Türkiye’nin liyakat, adalet ve akademik özgürlüklerin eksikliği nedeniyle genç yeteneklerini kaybettiğini ifade etti.
Çin’in 1980’li yıllarda izlediği politikaları örnek gösteren Prof. Dr. Akalın, Türkiye’nin de benzer şekilde bilim insanlarını desteklemesi ve sanayi ile akademik çalışmaları entegre etmesi gerektiğini söyledi. Gençlere ve nitelikli insanlara değer verilmesi gerektiğini ifade eden Akalın, “Bu ülke hepimizin. Geleceğimizi şansa bırakmamalıyız.” diyerek konuşmasını tamamladı.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI