Şenol Sunat: 'Aile Hekimliği Ticarileşti, Hasta Güveni Zedelendi'
İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, TBMM’de aile hekimlerinin karşılaştığı zorlukları dile getirdi. Sunat, “Gelir güvencesi olmayan, sağlıkta şiddeti artıran ve hasta-hekim ilişkisini bozan bir sistemle karşı karşıyayız” dedi.
İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 175 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin 5. maddesi üzerine İYİ Parti Grubu adına konuştu. Sunat, aile hekimlerinin karşı karşıya kaldığı sorunlara dikkat çekerek, mevcut düzenlemelerin hekimlerin çalışma koşullarını zorlaştırdığını ve sağlık sisteminde ciddi sorunlara yol açtığını ifade etti.
Aile sağlığı merkezlerinin altyapısını kurarak sağlık hizmetlerinin büyük bir kısmını üstlenen aile hekimlerinin gelir güvencesizliği ve çalışma koşullarının kötüleştiğini belirten Sunat, “Performans ve teşvik uygulamalarıyla maaş kesintileri normalleştirildi, hak kayıpları artırıldı” dedi.
Sağlıkta Ticarileşme ve Şiddet Uyarısı
Sunat, mevcut yönetmeliklerin aile hekimlerini zor duruma düşürdüğünü belirtti. Örnekler veren Sunat, şunları söyledi:
- “Vatandaş altı ayda bir muayeneye gitmezse faturası aile hekimlerine kesiliyor.”
- “Lohusa kontrolüne gelmeyen hasta nedeniyle hekimlerin maaşından kesinti yapılıyor.”
- “Hastalar hekimleri puanlıyor, istemedikleri ilacı yazmayan hekimlerle sorunlar yaşanıyor.”
Bu tür uygulamaların hasta-hekim güvenini zedelediğini vurgulayan Sunat, “Hekimler yağmur duasına çıkar gibi hasta duasına çıkmak zorunda kalıyor” dedi.
Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Yeniden Tanımlanmalı
Aile hekimlerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savunan Sunat, aile sağlığı merkezlerinin devlet binalarında ve tam gün esasına göre çalışması gerektiğini ifade etti. Sunat, mesai dışı saatlerde açık kalması beklenen merkezlerin, gider masrafları devlet tarafından karşılanmadığı sürece bu yükü kaldırmasının mümkün olmadığını belirtti.
Sunat, özellikle koruyucu sağlık hizmetlerinin birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında yer aldığını hatırlatarak, bu hizmetlerin tamamen kamulaştırılmasının ve ücretli hizmet anlayışının terk edilmesinin önemine değindi.
GETAT Uygulamaları İçin Denetim Önerisi
Sunat ayrıca Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarının Bakanlık tarafından sıkı şekilde denetlenmesi gerektiğini söyledi. Sunat, akupunktur ve fitoterapi gibi bilimsel sınırlarda kalan uygulamaların ehil ellerde gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekti.
Konuşmasını “Bu madde kanun teklifinden çıkarılmalıdır” çağrısıyla tamamlayan Sunat, aile hekimliği sistemindeki ticarileşmenin hasta-hekim ilişkisini daha da zora sokacağına işaret etti.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI