Türkiye Adalet Akademisi'nde yeni dönem: Hakim ve savcılara akademisyenlik yolu açıldı

Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’nin 7 maddesi daha TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeyle birlikte meslekte 8 yılını tamamlayan hakim ve savcılar, akademisyen olarak atanabilecek. Ayrıca avukatlar, noterler ve hukuk alanındaki diğer meslek grupları için eğitim programları düzenlenecek.

Şubat 13, 2025 - 10:08
Türkiye Adalet Akademisi'nde yeni dönem: Hakim ve savcılara akademisyenlik yolu açıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’nin 7 maddesi daha kabul edildi. Düzenleme, hakim ve savcıların mesleki gelişimine yönelik çeşitli yenilikler içeriyor.

Hakim ve savcılara akademisyenlik yolu

Kabul edilen maddelere göre, meslek öncesi ve meslek içi eğitim programları, Adalet Bakanlığı ve Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile iş birliği içinde hazırlanacak. Meslekte fiilen 5 yılını tamamlamış hakim ve savcılar, Adalet Bakanı tarafından Akademiye atanabilecek veya görevlendirilebilecek.

Ayrıca, meslekte 8 yılını dolduran hakim ve savcılar, öğretim elemanı olarak Akademide görev alabilecek. Yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri de Akademide öğretim görevlisi olarak görevlendirilebilecek.

Eğitim ve seminer programları genişletilecek

Akademi, yüksek mahkemeler, hukuk fakülteleri ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde eğitim ve öğretim programları düzenleyecek. Talep edilmesi halinde avukatlar, noterler ve hukuk alanında çalışan kamu personeli için de hizmet içi eğitim programları oluşturulacak.

Bununla birlikte, sempozyum, konferans ve benzeri etkinliklerin düzenlenmesi planlanıyor. İlgili kamu kurumlarıyla iş birliği içinde, yabancı yargı mensuplarına yönelik yurt içi ve yurt dışında eğitim programları da gerçekleştirilecek.

Yatılı tesisler kurulacak, denetimler artırılacak

Akademi’nin finansmanı, genel bütçeden yapılan Hazine yardımları, bağışlar ve eğitim hizmetlerinden alınacak ücretlerle sağlanacak. Hakim ve savcıların katılacağı eğitim programları ücretsiz olacak, diğer hizmetler ise ücretli sunulacak.

Ayrıca, Akademi tarafından yatılı tesisler kurulacak ve denetimler adalet müfettişleri tarafından yürütülecek.

Teklifin ilk 17 maddesinin kabul edilmesinin ardından TBMM Genel Kurulu’nun 13 Şubat Perşembe günü saat 14.00’te yeniden toplanacağı açıklandı.


CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI