Türkiye, Milli Uçak Gemisi (MUGEM) Yapımına Resmen Başladı! Deniz Kuvvetleri'ne Tarihi Katkı
Türkiye, İstanbul Tersanesi'nde gerçekleştirilen törenle ilk Milli Uçak Gemisi'nin yapımına başladı. MUGEM, HÜRJET, KIZILELMA ve TB3 gibi yerli hava araçlarını taşıyacak, yüksek performansı ve savunma sistemleriyle Türk Deniz Kuvvetleri'ne büyük katkı sağlayacak.
Türkiye, deniz gücünü güçlendirmek amacıyla tarihi bir adım atarak ilk Milli Uçak Gemisi (MUGEM) yapımına resmen başladı. İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda gerçekleştirilen törenle, bu geminin yanı sıra MİLDEN denizaltısı ve TF-2000 hava savunma muhribi için de ilk saclar kesildi. Bu projeler, Türk Deniz Kuvvetleri'nin gücünü önemli ölçüde artırmayı hedefliyor.
Milli Uçak Gemisi (MUGEM) Özellikleri
MUGEM, ileri mühendislik teknikleriyle tasarlanarak zorlu deniz şartlarında üstün performans ve çeviklik sunuyor. Bilgisayar simülasyonlarıyla optimize edilen geminin gövde yapısı, yakıt verimliliğini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda geminin sessizliğini sağlayarak gizli operasyonlar için ideal bir platform oluşturuyor. Ayrıca, geminin pruvasındaki özel tasarım sayesinde yüzde 1.5 oranında yakıt tasarrufu sağlanıyor ve denizaltı tespit sistemlerine karşı daha az görünürlük elde ediliyor.
Geminin uçak pisti tasarımı da oldukça dikkat çekici; üç adet pist bulunuyor (iki iniş, bir kalkış), ilk etapta modüler rampa kullanılacak ve ilerleyen dönemde yerli üretim katapult sistemi entegre edilecek. MUGEM, yerli üretim savaş uçakları ve insansız hava araçlarını taşıyabilecek kapasiteye sahip. İlk etapta, HÜRJET'in deniz versiyonu, ANKA-3, KIZILELMA ve TB3 gibi 50'ye kadar insanlı ve insansız hava aracını geminin güvertesinde barındırmak mümkün olacak.
MUGEM'in savunma sistemleri de son derece güçlü olacak. Geminin 32 hücreli MİDLAS Dikey Atım Sistemi ve 4 adet GÖKDENİZ Yakın Savunma Sistemi ile donatılacağı belirtiliyor. Ayrıca, 7 adet ASELSAN STOP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, gemiyi asimetrik tehditlere karşı koruma görevini üstlenecek.
MUGEM'in inşası, Türkiye'nin deniz savunma alanında daha bağımsız ve güçlü bir konuma gelmesini sağlayacak bir adım olarak tarihe geçecek.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI