AB'den yeni gıda kararı: Ultraviyole işlem görmüş un kurdu larvasına onay

Avrupa Birliği, ultraviyole işlemden geçmiş un kurdu larvasının gıda olarak kullanılmasına onay verdi. Yeni düzenlemeye göre bu ürün, ekmek, kek, makarna ve süt ürünleri gibi birçok gıdada yer alabilecek. Tüketiciler için alerji uyarısı zorunlu olacak.

Şubat 6, 2025 - 18:07
AB'den yeni gıda kararı: Ultraviyole işlem görmüş un kurdu larvasına onay

Avrupa Birliği (AB), ultraviyole işlem görmüş un kurdu (Tenebrio molitor) larvalarının gıda olarak piyasaya sunulmasını onayladı. AB Komisyonu tarafından hazırlanan yönetmelik, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı ve 10 Şubat’tan itibaren geçerli olacak.

Un kurdu larvası tozu gıda listesine eklendi

Alınan kararla, ultraviyole işlem görmüş un kurdu larvası tozu, AB’nin yeni gıdalar listesine dahil edildi. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), 2023 yılında yaptığı değerlendirmede, uygun koşullar sağlandığında bu ürünün tüketim açısından güvenli olduğunu bildirmişti.

Alerji uyarısı zorunlu olacak

Yeni düzenlemeye göre, un kurdu larvası tozunun kullanıldığı ekmek, kek, makarna, işlenmiş patates ürünleri, peynir, süt ürünleri ve reçel gibi gıdaların etiketlerinde alerjik reaksiyonlara yol açabileceğine dair açık bir uyarı bulunması gerekecek.

Fransız firma 5 yıl boyunca yetkili

Yönetmelik kapsamında, Fransız Nutri Earth şirketi, başka bir firma yetki alana kadar 5 yıl boyunca un kurdu larvası içeren ürünleri AB piyasasında satabilecek. AB, daha önce de dondurulmuş, kurutulmuş veya toz haline getirilmiş un kurdu larvası, çekirge ve cırcır böceğinin gıdalarda belirli oranlarda kullanımına izin vermişti.

CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI