Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu: “Manisa’nın bağları kurudu, çiftçinin tek talebi lütuf değil, hakkıdır!”
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TBMM’de yaptığı konuşmada 36 ilde etkili olan zirai don felaketinin en büyük zararını Manisa’nın yaşadığını belirtti. “Tarlada ürün yok ama borç var. Çiftçimiz haklarını istiyor, lütuf değil” diyerek iktidara çağrıda bulundu. TARSİM, elektrik zamları, borç erteleme ve kayıt dışılık başlıklarında kapsamlı çözüm önerileri sundu.

CHP Grubu adına konuşan Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, 10-12 Nisan tarihleri arasında Türkiye genelinde yaşanan don felaketinin ardından Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Manisa’da 10 ilçeyi kapsayan büyük bir tarımsal yıkımın yaşandığını söyledi. Bağlarda, bahçelerde, zeytinliklerde ve meyve-sebze tarlalarında yüzde 100’e varan hasarın meydana geldiğini belirtti.
“Bağlarda üzüm yok ama masraf bitmedi”
Bakırlıoğlu, “Manisa’nın Sarıgöl, Akhisar, Salihli, Alaşehir gibi tarımsal üretimin belkemiği ilçelerinde üzüm dahil birçok üründe tamamen hasar var” diyerek çiftçilerin hem ürün kaybı yaşadığını hem de yeni sezon için masraf yapmaya mecbur bırakıldığını söyledi.
“935 milyar lira borç var, yapılandırma istiyoruz”
Türkiye genelinde çiftçinin bankalara toplam borcunun 935 milyar liraya ulaştığını söyleyen Bakırlıoğlu, bu borçların faizsiz olarak ötelenmesi ve özel bankalara olan borçların da yapılandırılması gerektiğini ifade etti. “Çiftçi borcunu ödeyemez, faizsiz destek lazım” dedi.
Çiftçinin talepleri:
-
Borçlar faizsiz ertelensin, yıllara sâri yapılandırılsın.
-
TARSİM primleri düşürülsün, sistem çiftçi lehine yeniden düzenlensin.
-
Elektrik zamları geri alınsın, sulama elektrik faturaları 2026 mahsulüne ertelensin.
-
Zarar gören üreticiye hibe, fide ve fidan desteği verilsin.
-
Yeni kredi olanakları sağlansın.
-
ÇKS kaydı olmayan üreticiler de destek kapsamına alınsın.
“Afet bölgesi ilanı TARSİM’li üreticiyle sınırlı olmasın”
Bakırlıoğlu, mevcut yönetmeliklerin sadece sigorta yaptıran çiftçilerin afet bölgesi ilanlarından faydalanmasına izin verdiğini hatırlatarak bu durumun adil olmadığını ve tüm üreticilerin zararlarının karşılanması gerektiğini vurguladı.
“Devlet lütuf değil, anayasal hakları teslim etmeli”
Tarım Kanunu'nun 21’inci maddesine göre çiftçiye GSYH’nin %1’i kadar destek verilmesi gerektiğini hatırlatan Bakırlıoğlu, “Verilmesi gereken destek 615 milyar TL, ayrılan ise sadece 135 milyar. Çiftçiye anayasal hakkı verilmiyor” dedi.
“TARSİM caydırıcı hâle geldi”
Manisa’daki üreticilerin tarım sigortası yaptırmakta zorlandığını belirten Bakırlıoğlu, “Dekar başına 10 bin liraya ulaşan poliçeler üreticiyi caydırıyor, sigortalı oranı düşüyor. Sistem yeniden kurgulanmalı” diye konuştu.
“Araştırma komisyonu umut veriyor ama sonuçları belirsiz”
İklim krizinin artık her yıl etkisini artıracağını belirten Bakırlıoğlu, komisyonun önemine işaret etse de geçmişte hazırlanan raporların uygulamaya dönüşmediğini hatırlatarak, “İklim Kanunu geri çekildi, şimdi bu komisyonun etkisi tartışmalı” ifadelerini kullandı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI