Bakan Ersoy: “Kadim Medeniyet Hafızamızı Diri Tutacağız”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gelibolulu Mustafa Ali'nin 10 farklı nüshası incelenerek yayımlanan “Künhü'l-Ahbar” eserinin tanıtımında, yazma eserlerin medeniyetimizin hafızasını geleceğe taşıyan paha biçilmez miraslar olduğunu vurguladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı (TYEK) tarafından Gelibolulu Mustafa Ali’nin 10 farklı nüshası incelenerek tenkitli neşri tamamlanan “Künhü'l-Ahbar” adlı eserinin tanıtımı için Rami Kütüphanesi’nde düzenlenen etkinlikte konuştu. Yazma eserlerin, Türk-İslam medeniyetinin eşsiz bilgi birikimini bugüne aktaran kültür varlıkları olduğunu belirten Ersoy, “Ülkemiz topraklarında ve gönül coğrafyamızın her köşesinde, çağları aşan dehaların bilgileri bu eserlerin sayfalarında saklıdır,” ifadelerini kullandı.
Ersoy, TYEK'in bu mirası koruma konusundaki çalışmalarının önemine vurgu yaparak, “Başkanlığımız, bilgi ve birikimimizi bugüne ulaştıran ve yarına aktaran bir hafızadır,” dedi. Yazma eserlerin yalnızca bilgi değil, minyatür, ebru, hat ve tezhip gibi sanatların da taşıyıcısı olduğunu belirtti. Ersoy, “Bu eserler yalnız içerikleriyle değil, sanat ve estetik özellikleriyle de birer kültür mirasıdır,” diye ekledi.
Kadim Medeniyetin Hafızası
Ersoy, teknolojik gelişmelerin köklerinin Türk-İslam medeniyetine dayandığını hatırlatarak, “Bunu asla unutmamalıyız. Tarihimizi unutturmaya çalışanlar dün olduğu gibi bugün de var. Ancak biz, kadim medeniyet hafızamızı diri tutacağız,” dedi. TYEK’in hedefinin, yazma eserleri koruyarak gelecek kuşaklara ulaştırmak olduğunu belirtti.
TYEK’in kuruluşundan bu yana 3 bin 673 eserin restore edildiğini aktaran Ersoy, Yazma Eserler Veritabanı platformunda 616 bin eserin künye bilgisi ve 450 bin eserin dijital görüntüsünün bulunduğunu, bu eserlerin toplumun erişimine sunulduğunu söyledi. Ersoy, Künhü'l-Ahbar’ın bu çalışmalardaki en önemli eserlerden biri olduğunu kaydetti.
“Tarih Yazmak, Tarih Yapmak Kadar Önemlidir”
Gelibolulu Mustafa Ali'nin dört bölümden oluşan ve Hz. Adem'den başlayıp Osmanlı tarihini anlatan “Künhü'l-Ahbar” eserinin önemine değinen Bakan Ersoy, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir” sözünü hatırlattı. Mustafa Ali Efendi’nin, tarihî olayları sahih bir bilgiyle abartmadan ve saptırmadan aktardığını belirten Ersoy, bunun tarihî bir bilinç oluşturmak açısından önemli olduğunu ifade etti.
Ersoy, Rami Kütüphanesi’nde yer alan ve dünyanın en iyi restorasyon laboratuvarlarından biri olan şifahanede TYEK’e bağlı eserlerin özenle korunduğunu belirterek, kütüphanenin bugüne kadar 4 milyon ziyaretçi ağırladığını söyledi. Tanıtım etkinliği sonrası Bakan Ersoy, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz ile birlikte Gelibolulu Mustafa Ali’nin eserlerinden oluşan sergiyi gezdi.
Künhü'l-Ahbar eserinin editörlüğünü Derya Örs yaparken, son okumasını Göker İnan üstlendi.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI