Bakan Işıkhan: “FETÖ ile Mücadele ve Kayıt Dışı İstihdam Konusunda Kararlıyız”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda, FETÖ’nün Türkiye’ye verdiği zararları, sağlık alanında yaşanan suiistimallere karşı yapılan operasyonları ve kayıt dışı istihdamla mücadelede izlenecek yeni yolları değerlendirdi.

Kasım 6, 2024 - 14:55
Bakan Işıkhan: “FETÖ ile Mücadele ve Kayıt Dışı İstihdam Konusunda Kararlıyız”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olarak gündemdeki önemli konuları değerlendirdi. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ölümüne dair bir soru üzerine Bakan Işıkhan, FETÖ’nün Türkiye’ye büyük zararlar verdiğini, örgütün devlete ve millete ihanetinin unutulmayacağını vurguladı. Bakan Işıkhan, “FETÖ ve benzeri terör örgütlerine karşı mücadelemiz kararlılıkla devam edecek,” ifadelerini kullandı.

Bakan Işıkhan, Türkiye gündeminde yankı uyandıran “yenidoğan çetesi” olayına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Olayın kendisini derinden yaraladığını belirten Işıkhan, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için Sağlık, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları ile ortak çalışmaların sürdüğünü ve sürecin titizlikle yürütüldüğünü söyledi. Bakanlık olarak, olayla ilgili müfettiş görevlendirdiklerini ve hukuki süreci başlattıklarını belirtti. Bu süreçte, Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatlarını iptal ettiği hastanelerle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olarak sözleşmeleri feshettiklerini açıkladı.

Yapay Zeka Destekli Takip ve Denetimler
Işıkhan, sağlık hizmetlerinin denetiminde yapay zeka tabanlı “Co-Pilot” adlı yeni bir sistemle SGK'nın sağlık hizmet sunucularını denetlediğini belirtti. Bu sistemin, hatalı işlemleri ve suiistimalleri tespit etmede önemli bir rol oynayacağını ifade etti. Medula sistemi üzerinden reçetelerin de bu sistemle takip edileceğini kaydeden Işıkhan, “Yapay zeka destekli sistem sayesinde milyonlarca reçeteyi detaylı bir şekilde analiz edebileceğiz,” dedi.

Emeklilik ve Sosyal Güvenlik Sisteminde Reformlar
Bakan Işıkhan, emeklilik sistemi ve EYT düzenlemesi konularında da açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemini sürdürülebilir kılmak için aktif çalışmalar yapıldığını belirten Işıkhan, 2024-2025 yıllarında emekli olacak vatandaşların maaşlarına yönelik herhangi bir düzenlemenin ise öngörülmediğini söyledi. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile birlikte emekli olan kişi sayısının arttığını ancak bu yükün mali disiplinle dengelendiğini kaydeden Işıkhan, EYT sonrası emeklilik yaş ortalamasının 48 olduğunu ve emekli olanların büyük bir bölümünün tekrar çalışmaya devam ettiğini ifade etti.

Kayıt Dışı İstihdam ve Sığınmacı İşgücü
Kayıt dışı istihdamla mücadelede rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunduklarını, dijital teknoloji ve yapay zekadan faydalanarak kayıt dışı çalışanların tespit edildiğini belirten Bakan Işıkhan, kayıt dışı çalışan yabancıların istihdamının önüne geçmek için işverenlere de çağrıda bulundu. Türkiye’de kayıt dışı çalışmanın ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Işıkhan, kayıt dışı çalışmanın önlenmesi ile sosyal güvenlik sistemine katkının artacağını ve vatandaşların sosyal güvenlik haklarının korunacağını ifade etti.

Asgari Ücret Belirleme Süreci
2025 yılı asgari ücretinin belirlenmesi sürecinin Aralık ayında başlayacağını ve komisyonun işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşacağını belirten Işıkhan, karar sürecinde enflasyon oranı, ekonomik büyüme ve yaşam standartlarının göz önünde bulundurulacağını ifade etti. Işıkhan, asgari ücret belirleme sürecinde işçiyi ve işvereni memnun edecek bir kararın alınması için tüm tarafların hassasiyet gösterdiğini vurguladı.

Belediyelerin SGK’ya Olan Borçları
Bakan Işıkhan, SGK’ya prim borcu olan belediyelerin bu borçları ödemesinin sosyal güvenlik sisteminin devamlılığı açısından kritik olduğunu söyledi. Belediyelerden gelen gayrimenkul tekliflerinin değerlemeye tabi tutulduğunu ve SGK yönetim kurulu tarafından değerlendirildiğini belirten Işıkhan, belediyelerin borçlarını ödemekte zorlandığını ve bu konuda daha fazla işbirliği beklediklerini ifade etti.

Bakan Işıkhan, yeni nesil çalışma modelleri ile uzaktan ve kısmi çalışma gibi esnek çalışma modellerinin geliştirilmesi için de adımlar attıklarını ve bu modellerin 2025'in ilk çeyreğinde uygulamaya alınacağını söyledi. Kadınların iş gücüne katılımının arttırılmasına yönelik “İş Pozitif” programıyla 600 binden fazla kadının istihdama kazandırıldığını da belirtti.

CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI