BM'de tarihi küçülme: Fon krizi nedeniyle binlerce personel işten çıkarılıyor

ABD’nin Birleşmiş Milletler’e yaptığı mali yardımları kısması, UNICEF, UNHCR ve Dünya Gıda Programı gibi kuruluşları personel azaltımına zorladı. Kurumlar operasyonlarını küçültüyor, yüz binlerce kişiye yardım kesiliyor.

Nisan 30, 2025 - 15:08
BM'de tarihi küçülme: Fon krizi nedeniyle binlerce personel işten çıkarılıyor


ABD'nin fon kesintileri BM'de krizi derinleştirdi
Birleşmiş Milletler’e (BM) yapılan dış yardımların özellikle ABD kaynaklı olarak ciddi biçimde azaltılması, kurumun ana ajanslarını zor duruma soktu. Associated Press tarafından elde edilen ve iki üst düzey BM yetkilisi tarafından doğrulanan iç yazışmalara göre, Dünya Gıda Programı (WFP) başta olmak üzere UNICEF, UNHCR ve OCHA gibi kuruluşlar binlerce çalışanını işten çıkarmaya hazırlanıyor.

WFP, üçte bir personelini işten çıkaracak
Dünyanın en büyük insani yardım kuruluşu olan WFP, 2024 yılında bütçesinin yüzde 46’sını ABD’den karşılamıştı. Bu yıl ise fonların ciddi şekilde azalması nedeniyle personelinin yüzde 30’unu işten çıkarmaya hazırlanıyor. Bir WFP yetkilisi, yaşanan durumu son 25 yılın ‘en büyük kesintisi’ olarak nitelendirdi. İç yazışmalarda, kesintilerin tüm bölge, departman ve personel seviyelerini kapsayacağı belirtildi.

UNHCR: Yardımlar kesiliyor, suya erişim düşüyor
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), dünya genelindeki 122 milyon yerinden edilmiş insandan yaklaşık 44 milyonuna yardım sağlıyor. Ancak kurum, üst düzey pozisyonlarda yüzde 50’ye kadar kesinti yapacak. Sudan gibi bölgelerde 500.000 kişinin temiz suya erişimi tamamen kesilecek. Lübnan’daki ofis, Suriyeli mültecilere yapılan yardımları durdurmak zorunda kaldı.

UNICEF: Gelecek tehlikede
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2025 için fonlarının en az yüzde 20 azalmasını bekliyor. Kurum, bu durumun çocuklar için yıllardır verilen mücadelenin kazanımlarını tehlikeye attığını açıkladı. UNICEF, 190’dan fazla ülke ve bölgede yürüttüğü operasyonları yeniden değerlendirmeye başladı.

IOM: 6.000 çalışan etkileniyor
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) da fonlarında yüzde 30 azalma yaşandığını ve bu nedenle 6.000 çalışanı etkileyen birçok programın sona erdiğini duyurdu. Genel merkez personelinin yüzde 20’si işten çıkarılıyor.

DOGE ve Trump etkisi
Yaşanan bu gelişmeler, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın hükümetin küçültülmesi politikası doğrultusunda dış yardımları azaltma kararının yansıması olarak değerlendiriliyor. Trump döneminde Elon Musk’ın liderliğindeki Hükümet Verimliliği Departmanı (DOGE) dış yardımlar konusunda ciddi kısıtlamalara gitmişti.

Hizmetler askıya alınıyor
UNHCR tarafından yapılan açıklamada, yaşanan mali krizin mülteciler üzerindeki etkilerinin ‘yıkıcı düzeyde’ olduğu vurgulandı. Gıda, su, sağlık ve barınma hizmetlerinde kesintiye gidileceği ifade edildi. UNICEF ve WFP ise sınırlı kaynakların açlıkla mücadele eden insanlara yönlendirileceğini duyurdu.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI