Burhanettin Kocamaz: “Zirai don üreticiyi yaktı, iktidar seyretti; çiftçiye yaşam hakkı verin”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM’de yaptığı konuşmada 36 ilde etkili olan zirai don felaketinin özellikle Mersin ve Çukurova’da tarımsal üretimi yok ettiğini belirterek, hükümeti acil destek, borç silme ve doğal afet ilanı konusunda harekete geçmeye çağırdı. Kocamaz, “Üreticiye yaşam hakkı verin, ithalata değil çiftçiye bütçe ayırın” dedi.

Nisan 15, 2025 - 20:38
Nisan 15, 2025 - 22:00
Burhanettin Kocamaz: “Zirai don üreticiyi yaktı, iktidar seyretti; çiftçiye yaşam hakkı verin”


İYİ Parti Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Türkiye genelinde etkili olan zirai don felaketinin boyutlarını anlattı. Mersin, Adana, Hatay başta olmak üzere birçok bölgede meyve, sebze ve narenciye ürünlerinin yüzde 100’e varan oranlarda zarar gördüğünü belirten Kocamaz, “Bu artık bir doğa olayı değil, siyasi ihmaller zincirinin sonucudur” dedi.


“Don, çiftçinin elini kolunu bağladı”

Kocamaz, eksi 14 dereceye kadar düşen sıcaklıklar nedeniyle birçok üründe tomurcukların bile donduğunu, seralarda bile yüzde 70’e varan kayıplar yaşandığını belirtti. “Çiftçi saman, lastik yakarak mücadele etti ama doğaya karşı korumasız bırakıldı” dedi.


“Destek yok, borç var; Tarım Kredi icrada”

Kocamaz, çiftçilerin geçen yıldan kalan borçlarını ödeyemediğini, bankaların icra gönderdiğini, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin tehdit ettiğini söyledi. “Ziraat Bankası borcu ertelesin ya da silinsin, üreticiye faizsiz kredi verilsin” çağrısında bulundu.


“Tarlası yanan üreticiye ithalat tokadı”

Tarlalarda ürün kalmadığını belirten Kocamaz, ithalat politikalarının yeniden devreye gireceğini vurgulayarak, “Türk çiftçisine destek vermek yerine ithalatla başka ülkelerin çiftçisini destekleyeceksiniz” dedi.


İYİ Parti’nin önerileri:

  • Don felaketinden etkilenen bölgeler doğal afet alanı ilan edilmeli.

  • Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçları faizsiz ertelenmeli veya silinmeli.

  • Üreticiye faizsiz, uzun vadeli kredi desteği sağlanmalı.

  • Tohum, mazot, gübre, fide ve fidan desteği hemen verilmelidir.

  • Anayasa gereği çiftçiye ayrılması gereken %1’lik destek payı üretim aşamasında ödenmelidir.


“Üreticiye yaşam hakkı, destek üretim zamanında verilmeli”

Kocamaz, desteklerin üretimden bir yıl sonra değil, üretim aşamasında verilmesi gerektiğini vurguladı. “Geciken destek üreticiye çare olmuyor” dedi.


“Öcalan’a umut hakkı düşünen iktidar, çiftçiye yaşam hakkı vermeli”

Konuşmasının sonunda siyasete sert eleştiriler yönelten Kocamaz, “Bebek katiline umut hakkı düşünen bu iktidar, kendi vatandaşına yaşam hakkı vermiyor. Yazıktır, günahtır” diyerek hükümeti çiftçilerin sesine kulak vermeye çağırdı.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI