CHP'li Ömer Fethi Gürer: 'İklim kanunu geri çekilmeli, kapsamlı yeni teklif hazırlanmalı'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de görüşülen iklim kanunu teklifinin yetersiz olduğunu belirterek geri çekilmesini istedi. Gürer, iklim değişikliğinin gıda krizinden kitlesel göçlere kadar birçok tehdidi beraberinde getirdiğini söyledi.

İklim kanunu eleştirildi
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM'de görüşmeleri süren iklim kanun teklifinin geri çekilmesi gerektiğini belirtti. Gürer, daha kapsayıcı ve geniş katılımlı bir teklifin hazırlanmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Kanun teklifinin mevcut haliyle sadece sera gazı emisyonlarına odaklandığını ifade eden Gürer, bunun yeterli olmadığını dile getirdi.
'Dünya kıyamete doğru sürükleniyor'
Gürer, mevcut iklim politikalarının yetersizliğine dikkat çekerek, dünyanın hızla felakete sürüklendiğini belirtti. Önümüzdeki 50 yıl içinde iklim değişikliğinin yaşamı köklü şekilde değiştireceğini ve bu değişimden en az zararla çıkmak isteyen ülkelerin bugünden hazırlık yapması gerektiğini söyledi.
Gıda krizi ve kitlesel göç uyarısı
İklim değişikliğinin doğrudan insan, hayvan ve bitki sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Gürer, 2050 yılına kadar Sahra Altı Afrika’dan başlayacak büyük göç dalgalarının Türkiye’yi de içine alacağını vurguladı. Gürer, ‘Ülkemizde özellikle Akdeniz illerinde yaşam zorlaşacak, göçler İç Anadolu’ya kayacak’ dedi.
Tarım ve su kaynakları tehdit altında
Gürer, iklim değişikliğinin içme ve sulama sularında azalma, ürün desenlerinde değişim, orman ve meraların tahribatı gibi birçok riski barındırdığını belirtti. ‘Gıda güvenliği bugün dahi tehdit altında’ diyen Gürer, özellikle hububat gibi temel ürünlerde arz sıkıntılarının artacağını, gıda fiyatlarının yükseleceğini ifade etti.
Çalışma hayatı da değişecek
İklim değişikliğinin yalnızca doğayı değil çalışma hayatını da etkileyeceğini söyleyen Gürer, ‘Uluslararası Çalışma Örgütü, küresel ısınmanın iş kayıplarına neden olacağını öngörüyor’ dedi. Özellikle kadınların iş yaşamında daha fazla etkileneceğini ifade eden Gürer, iş saatlerinde daralma ve üretim yapısında değişim yaşanacağını belirtti.
‘Gerçek demokrasiyle sorunlar yönetilebilir’
Gürer, iklim krizinin yönetilmesinde etkin katılım, şeffaflık, hesap verebilirlik ve liyakatin ön planda olması gerektiğini vurguladı. ‘Yalnızca teknik çözümlerle değil, toplumsal katılım ve adaletle iklim krizi yönetilebilir’ dedi. Ayrıca, ranta değil yaşama odaklanan gerçekçi politikaların gerekliliğine dikkat çekti.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI