Cinsiyetler Arası Ağrı Farkı Bilimle Kanıtlandı: Kadınlar ve Erkekler Farklı Mekanizmalar Kullanıyor

Kaliforniya Üniversitesi'nde yürütülen ve Oxford University Press'te yayımlanan bir araştırma, kadınlar ve erkeklerin ağrıyı farklı biyolojik yollarla hafiflettiğini gösterdi. Erkekler endojen opioid sistemine dayanırken, kadınlar daha çok alternatif yollarla ağrıyı yönetiyor. Bulgular, cinsiyete özel ağrı tedavilerine duyulan ihtiyacı ortaya koyuyor.

Mayıs 9, 2025 - 16:06
Cinsiyetler Arası Ağrı Farkı Bilimle Kanıtlandı: Kadınlar ve Erkekler Farklı Mekanizmalar Kullanıyor

Araştırma meditasyonla ağrı hafifletmeye odaklandı
Kaliforniya Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırma, kadınlar ve erkeklerin ağrıyı hafifletmek için farklı biyolojik mekanizmalar kullandığını ortaya koydu. Oxford University Press’te yayımlanan çalışmada, özellikle kronik bel ağrısı tedavisinde meditasyonun etkisi incelendi.

Erkeklerde endojen opioid etkisi öne çıkıyor
Çalışmaya göre, erkeklerin meditasyon sırasında vücudun doğal ağrı kesicileri olan endojen opioidlerin salınımına daha fazla güvendiği tespit edildi. Bu sistemin yüksek dozda nalokson ile bloke edilmesi, erkeklerde meditasyonun ağrı hafifletici etkisini ortadan kaldırdı.

Kadınlar alternatif sistemlere daha duyarlı
Kadınlarda ise opioid sistemi bloke edildiğinde meditasyonun ağrı hafifletici etkisinin arttığı gözlemlendi. Bu durum, kadınların opioid dışı mekanizmalara daha fazla yanıt verdiğini ve bu yollarla ağrıyı daha etkili yönettiklerini gösterdi. Ayrıca kadınların sentetik opioid ilaçlara daha zayıf tepki verdiği biliniyor.

Bağımlılık riskine biyolojik açıklama
Araştırmayı yürüten ekipte yer alan San Diego Üniversitesi Empati ve Şefkat Enstitüsü’nden Prof. Dr. Fadel Zeidan, bulguların kadınların opioid bağımlılığına daha yatkın olmasının altında yatan biyolojik nedenlerden birine işaret ettiğini belirtti. Zeidan, ‘Bağımlılık, başlangıçtaki dozlar etkisini yitirdiğinde daha yüksek dozların alınmasıyla başlıyor. Kadınlar opioidlere biyolojik olarak daha az duyarlı olduğu için bu riske daha açık olabilir’ dedi.

Kronik ağrıda meditasyon daha etkili
Çalışmaya, hem sağlıklı bireyler hem de kronik bel ağrısı tanısı konmuş 98 katılımcı dahil edildi. Katılımcılar bir meditasyon eğitiminden geçirildikten sonra ya plasebo ya da nalokson aldı. Ardından vücutlarına zararsız fakat acı verici bir ısı uygulandı. Elde edilen veriler, kronik ağrı yaşayan kişilerin meditasyondan sağlıklı bireylere kıyasla daha fazla fayda gördüğünü ortaya koydu.

Cinsiyete özel tedavi önerisi
Zeidan, bu sonuçların cinsiyete dayalı tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğine işaret ettiğini belirtti. Araştırma ekibi, ağrı tedavisinin cinsiyete göre uyarlanmasının, yaşam kalitesini artırabileceği gibi opioid bağımlılığı riskini de azaltabileceğini vurguladı.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI