Karadeniz gazını ikiye katlayacak dev platform, fethin yıl dönümünde Boğaz’dan geçecek
Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu Osman Gazi, 29 Mayıs’ta İstanbul Boğazı’ndan geçerek Sakarya Gaz Sahası’na doğru ilerleyecek. 300 metre uzunluğundaki dev gemi, 2026 ortasında üretime geçerek günlük doğal gaz kapasitesini iki katına çıkaracak.

Türkiye’nin enerji filosuna stratejik katkı
Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gaz üretimini ciddi oranda artıracak olan Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu, Boğaz geçişine hazırlanıyor. Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim gemisi olma özelliğini taşıyan platform, 29 Mayıs’ta İstanbul’un fethinin yıl dönümünde İstanbul Boğazı’ndan geçecek.
Çanakkale’den Karadeniz’e uzanan yolculuk
Osman Gazi, 26 Eylül 2024’te Çanakkale’deki tersanede yenileme çalışmaları için kuru havuza alınmıştı. Bu işlemlerin ardından denize indirilen platformun 1 Haziran’da Zonguldak’taki Filyos Limanı’na ulaşması bekleniyor. Burada yapılacak entegrasyon çalışmaları sonrasında gemi, 2026 yılının ortasında Karadeniz’de doğal gaz üretimine başlayacak.
Üretim kapasitesini ikiye katlayacak
Hali hazırda Sakarya Gaz Sahası’ndaki 12 kuyuda günlük 9,5 milyon metreküp doğal gaz üretiliyor. Yıl sonuna kadar bu kapasitenin 10 milyon metreküpe ulaşması planlanıyor. Osman Gazi Platformu ise tek başına günlük 10 milyon metreküp gaz üretecek kapasitede. Böylece toplam günlük üretim 20 milyon metreküpe çıkacak ve Türkiye’deki yaklaşık 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı Karadeniz’den karşılanabilecek.
20 yıl boyunca üretim yapacak
Osman Gazi Platformu yaklaşık 300 metre uzunluğunda, 56 metre genişliğinde ve 58 metre yüksekliğinde. Deniz tabanından çektiği gazı işleyip kıyıdaki tesise iletecek şekilde tasarlandı. Türkiye’nin enerji filosuna eklenen bu yedinci gemi, 20 yıl süreyle belirlenen bölgede faaliyet gösterecek. Mevcut filoda Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileri ile Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik arama gemileri yer alıyor.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI