NASA, Mars Örnek Getirme Görevi İçin İki Farklı İniş Stratejisini Değerlendirecek

NASA, Mars'tan alınan kaya ve tortu örneklerini Dünya'ya getirmek için iki iniş mimarisi üzerinde çalışacak. Kurum, bu stratejilerden birini 2026'nın ikinci yarısında onaylamayı planlıyor. Seçilecek yöntem, hem maliyet hem de zaman açısından verimliliği artırarak bilim insanlarına Mars ve evrenin geçmişi hakkında önemli ipuçları sunacak.

Şubat 19, 2025 - 12:41
NASA, Mars Örnek Getirme Görevi İçin İki Farklı İniş Stratejisini Değerlendirecek

NASA, Mars'tan numune getirme misyonunda önemli bir aşamaya geçti. Ajans, Mars Örnek İade Programı kapsamında, Perseverance gezgini tarafından toplanan örnekleri Dünya'ya getirmek için iki farklı iniş yöntemi üzerinde çalışacağını duyurdu. Bu süreç, hem rekabeti teşvik etmeyi hem de maliyet ve zaman açısından tasarruf sağlamayı amaçlıyor.

İki farklı iniş yöntemi değerlendirilecek

Ajans, numuneleri Dünya'ya geri göndermek için iki potansiyel iniş yöntemi belirledi. Bunlardan ilki, daha önce Curiosity ve Perseverance görevlerinde kullanılan 'gökyüzü vinci' yöntemini temel alıyor. İkinci yöntem ise Mars'a yük indirmek için yeni ticari teknolojilerin kullanılmasını içeriyor.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, ‘İki olası yol izlemek, NASA'nın bu örnekleri Mars'tan önceki plana kıyasla önemli maliyet ve zaman tasarrufuyla geri getirebilmesini sağlayacaktır’ ifadelerini kullandı.

Örnek toplama ve dönüş süreci

Görev kapsamında, Perseverance gezgini tarafından toplanan 30 tüplük örnek seti, Mars yüzeyinde bulunan iniş platformu aracılığıyla yörüngedeki bir kapsüle aktarılacak. ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından geliştirilen Dünya Dönüş Yörünge Aracı, bu kapsülü yakalayarak Dünya'ya getirecek.

NASA’nın Bilim Görevi Müdürlüğü Direktörü Nicky Fox, ‘Bunları mümkün olan en kısa sürede geri getirip son teknoloji tesislerde incelemek istiyoruz. Mars Sample Return, gezegenin jeolojik tarihini ve geçmişte yaşam olup olmadığını anlamamıza yardımcı olacak’ dedi.

NASA, hangi iniş stratejisinin uygulanacağını 2026'nın ikinci yarısında kesinleştirmeyi planlıyor. Bu projeyle, Mars’ın geçmişine ve olası yaşanabilirlik potansiyeline dair önemli bilgiler elde edilmesi hedefleniyor.


CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI