Ramazanda sağlıklı beslenmenin püf noktaları! Uzmanlar uyardı

Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için sahur ve iftar öğünlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiği uzmanlar tarafından açıklandı. Dengeli beslenme, sahurun atlanmaması ve aşırı yağlı gıdalardan kaçınılması öneriliyor. Kalp hastalarının ise oruç tutmadan önce doktor kontrolünden geçmesi gerektiği vurgulandı.

Şubat 28, 2025 - 18:07
Ramazanda sağlıklı beslenmenin püf noktaları! Uzmanlar uyardı

Ramazan ayında oruç tutan bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını koruyabilmesi için uzmanlar önemli tavsiyelerde bulundu. Yeterli ve dengeli beslenmenin şart olduğunu belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, sahur ve iftar öğünlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Sahur öğünü ihmal edilmemeli

Sahurun mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Alphan, bu öğünde mideyi yormayacak, uzun süre tok tutacak besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Sahurda tüketilebilecek besinleri şöyle sıraladı:

  • Peynir, tam buğday ekmeği, zeytin, domates, salatalık
  • Süt veya ıhlamur gibi içecekler
  • Posalı ve besin değeri yüksek yiyecekler

Özellikle beyaz undan yapılmış hamur işleri ve şekerli gıdalardan kaçınılması gerektiğini söyleyen Alphan, 'Sahurda pilav, makarna, börek ve komposto tüketimi, insülin salgısını etkileyerek çabuk acıkmaya yol açabilir' dedi.

İftarda aşırı yemekten kaçınılmalı

İftar öğününde sağlıklı beslenmenin önemine değinen Prof. Dr. Alphan, birden fazla öğüne bölünerek yemek yenilmesi gerektiğini ifade etti. İftarda dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekilde:

  • Orucu su ve birkaç zeytinle açmak yeterli olabilir.
  • Aşırı yağlı şarküteri ürünleri yerine doğal besinler tercih edilmeli.
  • Çorba ve salata ile başlanan iftar sonrasında kısa bir ara verilmeli.
  • Ana öğünde haşlanmış veya ızgara et, sebze yemekleri ve tam buğday ekmeği tüketilmeli.
  • Tatlı yerine meyve tercih edilmeli.

Gece yatmadan önce bir bardak süt içmenin kalsiyum ihtiyacını karşılamak açısından önemli olduğunu belirten Alphan, iftar sonrası hafif egzersizlerin de sindirime yardımcı olacağını söyledi.

Kalp hastaları dikkat etmeli

Ramazan ayında kalp hastalarının beslenme düzenlerine daha fazla özen göstermesi gerektiğini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, uzun süren açlık ve susuzluğun kalp hastaları için risk oluşturabileceğini ifade etti.

Özellikle yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı olan bireylerin doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini söyleyen Köksal, şu uyarılarda bulundu:

  • Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar Ramazan boyunca doz takibi yapmalı.
  • Uzun saatler açlık ve susuzluk, kan değerlerinde değişikliklere yol açabilir.
  • Sahur öğünü kesinlikle atlanmamalıdır.

Uzmanlar, Ramazan ayının sağlıklı geçmesi için bireylerin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI