Tüketici Şikayetlerinde 2024 Yılında Taklit ve Tağşiş Ürünler Zirvede

2024 yılında tüketicilerin en çok şikayet ettiği konular arasında taklit ve tağşiş ürünler, e-Ticaret sorunları ve restoranlarda alınan kuver ücretleri yer aldı. Özellikle gıda sektöründeki sorunlar ve fırsatçılık uygulamaları dikkat çekti.

Ocak 10, 2025 - 12:50
Tüketici Şikayetlerinde 2024 Yılında Taklit ve Tağşiş Ürünler Zirvede

2024 yılı boyunca tüketiciler, birçok farklı alanda mağduriyet yaşadı. Tüketici derneklerinden alınan bilgilere göre, özellikle taklit ve tağşiş ürünler, e-Ticaret sorunları ve restoranlardaki hizmet bedelleri, şikayetlerin başında geldi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yaptığı açıklamada, "e-Ticaret yoluyla satın alınan mal ve hizmetlerde karşılaşılan sorunlar, diğer satış kanallarına kıyasla daha çok öne çıktı." dedi. 2024 yılında bu alanda gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin ise sorunların çözümüne katkı sağladığını belirtti.

Operatörlerin zamlı tarifeleri ve istenmeyen SMS’ler gibi iletişim teknolojisi kaynaklı şikayetlerin devam ettiğini ifade eden Deniz, restoranlarda alınan kuver ücretlerinin de tüketicilerden yoğun şekilde eleştiri aldığını aktardı.

Fahiş Fiyat ve Taklit Ürünlerde Mağduriyet

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili İbrahim Güllü ise, tüketicilerin geçen yıl en çok fahiş fiyatlar, taklit ürünler ve e-Ticaret mağduriyetleriyle ilgili sorunlar yaşadığını vurguladı. Güllü, “Gıda sektöründe taklit ve tağşiş edilen ürünler yaygınlaştı ve bu durum insan sağlığını tehdit etti.” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, taklit ve tağşiş ürünlerle etkin bir şekilde mücadele ederek sorumlu firmaları kamuoyuna açıklaması, tüketicilerden olumlu geri dönüş aldı. Güllü, “Tüketiciler, afişe edilen firmaları boykot ederek bilinçli bir tutum sergilemeye başladılar.” dedi.

e-Ticaret Sorunları Büyüyor
e-Ticaretin her geçen gün yaygınlaştığına dikkat çeken Güllü, şu sorunların öne çıktığını belirtti:

  • Ürünlerin zamanında teslim edilmemesi,
  • Satışa sunulan ürünlerin fiyatının artırılması nedeniyle stokta bitti denilerek siparişlerin iptal edilmesi,
  • Gönderilen ürünlerin sipariş edilen ürünlerden farklı olması veya ayıplı çıkması.

Mobilya ve beyaz eşya sektöründe ise geç teslimatlar ve ürünlerin hasarlı çıkması, tüketiciler arasında şikayet konusu oldu.

Restoran ve kafelerde alınan hizmet bedelleri ile kuver ücretlerinin de tüketicilerin sıklıkla yakındığı bir diğer alan olduğuna dikkat çeken Güllü, bu tür uygulamaların 2024 yılında dikkat çekici bir şekilde artış gösterdiğini sözlerine ekledi.

CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI