"Türkiye, Demiryolu Taşımacılığında Sürdürülebilir Enerjiye Odaklanıyor"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2053 yılına kadar demiryollarının enerji ihtiyacının %35’inin yenilenebilir kaynaklardan karşılanacağını açıkladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, COP29 İklim Değişikliği Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ulaştırma sektöründe sürdürülebilir enerji kullanımını artırmaya yönelik hedeflerini açıkladı. Bakan Uraloğlu, 2053 yılına kadar demiryolu taşımacılığının toplam enerji ihtiyacının %35’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacağını belirtti.
Bakan, ulaştırma sektörünün karbon ayak izini azaltmak amacıyla milli elektrikli tren projeleri ve mevcut hatların elektrifikasyonu gibi çalışmalara hız verdiklerini vurguladı.
Türkiye’nin Sürdürülebilirlik Çabaları
- Demiryollarında Yenilenebilir Enerji: Elektrifikasyon çalışmaları ve yenilenebilir enerji yatırımları ile çevreci taşımacılığın artırılması hedefleniyor.
- Dijitalleşme ve Karbon Azaltımı: Elektronik geçiş belgesi (e-permit) projesiyle uluslararası taşımacılığın hızlandırılması ve sera gazı emisyonlarının azaltılması planlanıyor.
- Denizcilikte Yeşil Enerji: Limanlarda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan sistemlerin kurulumu ve düşük emisyonlu gemilerin geliştirilmesi teşvik ediliyor.
Uluslararası Entegrasyon
Türkiye, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Marmaray ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerindeki demiryolu projeleriyle kıtalararası taşımacılıkta çevreci bir altyapı sağlamayı hedefliyor. Ayrıca, Orta Koridor ve Zengezur projeleri gibi yeni güzergâhlarla uluslararası taşımacılık bağlantıları güçlendiriliyor.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI