Türkiye, FAO’dan Balıkçılıkta Üstün Başarı Ödülünü Aldı"
Akdeniz ve Karadeniz'deki balıkçılık faaliyetlerinde sürdürülebilir yöntemleri benimseyen Türkiye, üst üste dördüncü kez ödüle layık görüldü.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Akdeniz ve Karadeniz'deki balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetlerinde sürdürülebilir yöntemleri benimseyen Türkiye’nin, FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan (GFCM) 4. kez “Tam Uyum Ödülü” aldığını duyurdu. Ödül, ulusal düzenlemelerin uluslararası standartlara uyumu ve veri paylaşımı konularında gösterilen örnek performans nedeniyle verildi.
Sürdürülebilirlik ve Balıkçılık Politikaları
Bakan Yumaklı, Türkiye’nin su ürünleri üretiminde sürdürülebilirliği ön planda tutarak avcılık ve yetiştiricilikte etkin planlamalar yaptığını belirtti. Hamsi, Türk somonu ve çipura gibi belirli türlerde azami ve asgari üretim miktarlarının belirlendiğini ifade etti. Bu kapsamda, denizlerde yasa dışı avcılık faaliyetlerini önlemek ve biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla geniş denetimler yapıldığını açıkladı.
Sektörel Başarılar
Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğinde dünya sıralamasındaki konumu dikkat çekici. Bakan Yumaklı, Türkiye’nin Akdeniz levreği ve çipurası üretiminde dünya lideri olduğunu ve su ürünleri ihracatının 1,7 milyar dolara ulaştığını söyledi. İç sulardaki avcılıkta Avrupa’nın en güçlü filosuna sahip olan Türkiye, 18.479 balıkçı gemisiyle faaliyet gösteriyor.
Balıkçılara Destek
2003 yılından bu yana 1,8 milyar lira yetiştiricilik destek ödemesi yapıldığını, ayrıca küçük ölçekli balıkçılara yönelik teşviklerin sürdüğünü ifade eden Yumaklı, balıkçılık sektörünün gelişimi için çalışmaların aralıksız devam edeceğini belirtti.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI