Türkiye'den Somali'ye Yeni Enerji Hamlesi: 16 Bin Kilometrelik Kara Sahasında Arama Başlıyor
Türkiye ile Somali arasında imzalanan yeni enerji anlaşmasıyla, Türkiye Petrolleri Somali'de 16 bin kilometrelik üç kara sahasında petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına başlayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sismik çalışmaların ardından hızlıca sondaj sürecine geçileceğini açıkladı.

Somali ile kara sahası anlaşması imzalandı
Türkiye’nin enerji alanındaki yurt dışı faaliyetlerine bir yenisi daha eklendi. Türkiye ile Somali, kara sahalarında petrol ve doğal gaz aramak üzere önemli bir iş birliğine imza attı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Dahir Shire Mohamed ile Ankara'da bir araya gelerek anlaşmayı duyurdu. Türkiye Petrolleri ile Somali Petrol Otoritesi arasında ‘Türkiye ve Somali Arasında Kara Alanlarında Hidrokarbon Arama ve Üretim Anlaşması’ imzalandı.
Sismik çalışmalarla başlayacak
Bayraktar, Somali’de yaklaşık 16 bin kilometrelik üç kara sahasında önümüzdeki aylarda arama faaliyetlerine başlanacağını belirtti. İlk olarak sismik verilerin toplanacağını ifade eden Bayraktar, bu aşamadan sonra sondaj faaliyetlerine geçileceğini söyledi. Bayraktar, “Sismik çalışmaların ardından hızlı bir şekilde sondaj faaliyetleriyle o sahalardaki petrol ve gaz varlığının tespitine geçeceğiz.” dedi.
Deniz sahasında çalışmalar sürüyor
Geçtiğimiz ekim ayında Somali açıklarına gönderilen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin çalışmalarına da değinen Bayraktar, 15 bin kilometrekarelik deniz sahasında yapılan üç boyutlu sismik faaliyetlerin yüzde 78’inin tamamlandığını bildirdi. Çalışmaların mayıs ayında sona ereceğini kaydeden Bayraktar, bu verilerin ışığında sondaj kararlarının şekilleneceğini söyledi.
Enerji iş birliğinde yeni başlık: Madenler
İki ülke arasındaki enerji iş birliğinin güçlenerek devam ettiğine dikkat çeken Bayraktar, madenler konusunda da yeni projeler geliştirileceğini ifade etti. Türkiye'nin Somali ile sadece petrol ve doğal gaz değil, maden kaynakları konusunda da iş birliği yapmayı hedeflediği belirtildi.
Türkiye'nin küresel enerji vizyonu
Bayraktar, Türkiye’nin çok yönlü bir enerji diplomasisi yürüttüğünü belirterek, Türkiye Petrolleri'nin yalnızca Somali değil, Pakistan denizleri gibi farklı coğrafyalarda da faaliyet gösterdiğini vurguladı. Azerbaycan, Irak ve Rusya’daki mevcut üretimlere yeni sahaların ekleneceğini dile getirdi.
İstanbul'da uluslararası zirve
Enerji ve maden iş birliklerini geliştirmek amacıyla, 2 Mayıs'ta İstanbul’da Uluslararası Tabii Kaynaklar Zirvesi düzenleneceğini açıklayan Bayraktar, bu organizasyonun stratejik iş birlikleri açısından önemli bir adım olacağını belirtti.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI