Zenginlerin iklim faturası ağırlaştı: Küresel ısınmanın üçte ikisinden yalnızca yüzde 10’luk kesim sorumlu
Nature Climate Change dergisinde yayımlanan araştırma, dünya genelindeki en zengin yüzde 10’luk kesimin 1990’dan bu yana gerçekleşen sera gazı salımının üçte ikisinden sorumlu olduğunu ortaya koydu. Yüksek gelirli bireylerin tüketim ve yatırım alışkanlıklarının, aşırı sıcak hava dalgaları ve kuraklık gibi iklim felaketleriyle doğrudan ilişkili olduğu vurgulandı.

Zengin kesimin karbon ayak izi tartışma yarattı
Küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı mücadele sürerken, bu mücadelede kimin ne kadar sorumluluk taşıdığına dair dikkat çekici veriler içeren yeni bir bilimsel araştırma yayımlandı. Saygın akademik dergi Nature Climate Change’de yer alan çalışmaya göre, dünya genelindeki en zengin yüzde 10’luk kesim, 1990 yılından bu yana gerçekleşen toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte ikisinden sorumlu tutuluyor.
ETH Zürih Üniversitesi’nden Sarah Schoengart liderliğindeki araştırma ekibi, yoğunlaşmış özel servetin iklim krizine olan etkilerini niceliksel verilerle ortaya koydu. Çalışmada, yüksek gelirli bireylerin yaşam tarzları ile artan iklim felaketleri arasında doğrudan bir ilişki bulunduğu ifade edildi.
Yüksek tüketim, yüksek risk
Araştırma, zengin bireylerin tüketim ve yatırım davranışlarının aşırı sıcak hava dalgaları, kuraklık ve benzeri iklim olaylarının şiddetini artırdığını gösteriyor. Schoengart, ‘En zengin bireylerin karbon ayak izlerini doğrudan gerçek dünyadaki iklim etkileriyle ilişkilendiriyoruz.’ diyerek araştırmanın bu yönüne dikkat çekti.
Yüzde 1’lik kesim daha da fazla etkiliyor
Araştırmada ayrıca, sadece en zengin yüzde 1’lik kesimin dahi iklim krizine ortalamanın çok üzerinde bir katkı sağladığı bilgisine yer verildi. Bu durum, iklim adaleti tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Zira küresel ısınmanın etkileri, en az sorumlu olan yoksul toplulukları daha sert biçimde etkiliyor.
Çin ve ABD’nin en zenginleri öne çıktı
Raporda öne çıkan bir diğer bulgu ise Çin ve ABD’deki zengin kesimlerin karbon emisyonlarıyla ilgili. Her iki ülkenin en zengin yüzde 10’luk nüfus kesiminin, küresel sera gazı salımının neredeyse yarısından sorumlu olduğu belirtildi. Bu grubun emisyonlarının, aşırı sıcaklık olaylarında iki ila üç kat artışa yol açtığı tespit edildi.
Araştırmada, fosil yakıt tüketimi ve ormansızlaşmanın son otuz yılda Dünya’nın ortalama yüzey sıcaklığını yaklaşık 1,3°C artırdığına da dikkat çekildi.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI