Zorla bile olsa gülümsemek beyninizi kandırıyor: Mutluluk hormonları devreye giriyor
Psikolog Sena Kalaz Güven'e göre sahte bir gülümseme bile dopamin ve serotonin gibi mutluluk hormonlarını harekete geçirerek stresle baş etmeyi kolaylaştırıyor. Gülmenin bulaşıcı etkisinin ardında ise beyin yapıları ve empati mekanizmaları yer alıyor.

Zoraki gülüşler bile işe yarıyor
Yüz kaslarını gülümseme pozisyonuna getirmek, bilimsel olarak beynin mutlulukla ilişkilendirilen bölgelerini uyarıyor. Uzman Klinik Psikolog Sena Kalaz Güven, bu durumu psikolojide 'geri bildirim hipotezi' olarak tanımladı. Güven'e göre, mutlu olunmasa bile yapılan bir gülümseme, stres hormonlarını azaltarak ruh halini olumlu yönde etkileyebiliyor.
Gülmek bir beceri olabilir
Gülmenin sadece eğlenceli bir tepki değil, öğrenilebilen bir beceri olduğunu ifade eden Güven, çocukların yetişkinlere göre daha fazla güldüğünü belirtti. Güven, bu doğal eğilimin zamanla stres, toplumsal roller ve duygusal baskılar nedeniyle azaldığını, ancak yeniden kazanılabileceğini vurguladı.
Ayna nöronlar sayesinde bulaşıyor
Gülmenin bulaşıcı etkisinin altında yatan temel nedenlerden biri de beyin yapıları. Güven, 'ayna nöron sistemi'nin başkalarının mimik ve duygularını algılayarak taklit etme eğilimi gösterdiğini söyledi. Birinin gülüşünü gören beynin aynı kasları harekete geçirdiğini belirten Güven, "Bu süreç duygusal bulaşma yoluyla işler ve gülmek, çevreye yayılarak ortak bir ruh hali yaratır" dedi.
Sosyal bağları güçlendiriyor
Gülmenin evrimsel olarak sosyal bağları kuvvetlendiren bir işleve sahip olduğunu vurgulayan Güven, insanların grup içi ilişkilerinde gülmenin önemli bir rol üstlendiğini ifade etti. Gülmenin insanları birbirine yakınlaştırdığını, empati kurma mekanizmasının bir parçası olduğunu dile getirdi.
Gülmenin reçetesi verildi
Psikolog Güven, gülümsemeyi günlük hayatın parçası haline getirmek için önerilerde de bulundu. Her gün komik videolar izlemek, sizi güldüren biriyle düzenli görüşmeler yapmak, mizah içeren kitaplar okumak, hatta gülme günlüğü tutmak gibi yöntemlerle bu becerinin geliştirilebileceğini aktardı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI