Bakan Göktaş: “Kadınları Teknoloji ve İnovasyon Alanlarında Güçlendirmek Ülkemizin Geleceğine Yapılacak Önemli Bir Yatırım”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadınların dijital teknolojilerdeki rolünü artırmak için yapay zeka ve veri bilimi eğitimiyle başlayan yeni programın, kadınların iş dünyasındaki etkisini güçlendireceğini vurguladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadınların teknoloji ve inovasyon alanlarında güçlendirilmesinin ülkenin geleceğine yatırım olduğunu belirterek, Bakanlık olarak kadınların teknoloji becerilerini artırmak için yeni bir adım attıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, kadınların dijital çağda daha aktif rol alması amacıyla başlatılan Yapay Zeka ve Veri Bilimi Geliştirme Programı’nın açılışında yaptığı konuşmada, dijitalleşmenin iş hayatında köklü değişimlere yol açtığını, bu dönüşümde veri biliminin inovasyonun anahtarı olduğunu ifade etti.
Bakan Göktaş, 4. Sanayi Devrimi ile dijitalleşme ve otomasyonun hız kazandığını ve toplumda dijital teknolojilerin dilini bilenlerin gelecekte avantajlı olacağını belirtti. 2020 araştırmalarına göre, 2030 yılına kadar iş dünyasında en büyük değişimin teknoloji becerileri alanında yaşanacağı öngörülürken, kadınların bu süreçte aktif rol alması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de üniversiteye başlayan öğrencilerin yüzde 55’inin kadın olduğunu ancak STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) mezunları içinde kadınların oranının yüzde 34,4’te kaldığını belirten Göktaş, yakın gelecekte iş alanlarının yüzde 75’inin STEM alanlarına bağlı olacağını vurguladı.
Bakanlık olarak, genç kadınların kariyerlerini bu alanlarda şekillendirebilmeleri için eğitim programları düzenlediklerini açıklayan Göktaş, 81 ilde uygulanacak Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında teknolojik beceri eğitimlerinin yaygınlaştırılacağını bildirdi. Göktaş, NEET (istihdamda, eğitimde ya da mesleki eğitimde olmayan) gruptaki kadınlar için bu programın kariyer olanaklarını artırmak ve onlara liderlik rollerine hazırlanmaları için fırsat sunduğunu ekledi.
İlk etapta 400 kadının eğitim alacağı bu program, veri analizi, makine öğrenimi ve yapay zeka uygulamaları gibi ileri konularda bilgi ve deneyim sağlamayı amaçlıyor. Katılımcılara uluslararası geçerliliği olan bir sertifika verileceğini belirten Göktaş, 2028 yılı sonuna kadar kadın istihdam oranını yüzde 36,2’ye, kadın iş gücüne katılım oranını ise yüzde 40,1’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Kadınların STEM alanlarında daha fazla yer almasının Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artıracağını ifade eden Bakan Göktaş, kadının gücünün ekonomik kalkınmanın merkezi olduğunu vurguladı.
CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI