Böbrek hastalıklarının erken sinyali olabilir: Cilt kuruluğuna dikkat!

Cilt kuruluğu ve kaşıntı, genellikle mevsimsel ya da dış etkenlere bağlı görülse de böbrek hastalıklarının erken belirtilerinden biri olabilir. Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, kronik böbrek hastalığının vücutta toksik madde birikmesine yol açarak ciltte kuruluk ve kaşıntıya neden olabileceğini belirtti. Erken teşhisle böbrek hastalıklarının ilerlemesinin önlenebileceğini vurgulayan Türkmen, düzenli sağlık kontrollerinin önemine dikkat çekti.

Şubat 12, 2025 - 13:03
Böbrek hastalıklarının erken sinyali olabilir: Cilt kuruluğuna dikkat!

Toksik maddeler birikiyor
Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, ciltte kuruluk ve kaşıntının yalnızca mevsimsel ya da beslenmeye bağlı olmadığını, böbrek hastalıklarının da bu tür belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi. Türkmen, ‘Kronik böbrek hastalığı, vücutta toksik maddelerin birikmesine yol açarak cildin kurumasına neden olur. Eğer bu durum sürekli devam ediyorsa, yalnızca dış etkenleri değil, böbrek sağlığını da değerlendirmek gerekir’ dedi.

Hastaların üçte birinde görülüyor
Kronik böbrek yetmezliği sürecinde ve son dönem böbrek yetmezliğinde cilt kuruluğu ve kaşıntının sık görülen şikayetlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Türkmen, ‘Hastaların yaklaşık üçte birinde bu durum gözleniyor. Bu belirtiler basit bir sorun gibi görünse de vücut, böbreklerle ilgili bir problem olduğunu işaret ediyor olabilir’ ifadelerini kullandı.

Erken teşhis hayat kurtarabilir
Böbrek hastalıklarının genellikle sinsi ilerlediğini ve erken dönemde belirti vermediğini söyleyen Prof. Dr. Türkmen, ciltte kuruluk gibi küçük görünen problemlerin aslında böbrek sağlığının bozulduğuna işaret edebileceğini vurguladı. ‘Erken teşhis, böbrek hastalıklarının ilerlemesini durdurabilir ve genel sağlığınızı koruyabilir. Yılda bir kez yapılacak kan testleri ve doktor kontrolleri, böbrek sağlığını korumanın en önemli yollarından biridir’ dedi.

Böbrek nakline kadar götürebilir
Diyalize giren hastalarda yeterli etkinlikte diyaliz yapılamaması durumunda şiddetli kaşıntının ortaya çıkabileceğini belirten Türkmen, ‘Böbrek yetersizliğine bağlı gelişen kaşıntının tedavisi için vücutta biriken toksik maddelerin düzeyinin düşürülmesi gereklidir. Kan fosfor ve parathormon seviyeleri dengelenmeye çalışılır. Hasta diyalize giriyorsa, diyalizin en etkin şekilde yapılmasına özen gösterilir. Nemlendiriciler, fototerapi ve diğer topikal tedaviler de uygulanabilir. Ancak ileri evre böbrek hastalığına bağlı kaşıntının en kesin çözümü böbrek naklidir’ dedi.

Kaşıntının nedenleri neler?
Böbrek hastalarında kaşıntının nedenleri arasında kalsiyum ve fosfor metabolizmasındaki bozulmalar, paratiroid hormonunun aşırı yükselmesi, kuru cilt ve terlemede azalma gibi etkenlerin yer aldığını belirten Prof. Dr. Türkmen, diyabet ve karaciğer hastalıklarının da kaşıntıya yol açabileceğini söyledi. Yetersiz su tüketimi ve aşırı tuz kullanımının da bu durumu tetikleyebileceğini vurguladı.


CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI