Çin'in 'hediye diplomasisi' etkisini kaybediyor mu: Tayvan, gelişmekte olan ülkeleri uyardı
Tayvan Dışişleri Bakanı Lin Chia-lung, Çin’in diplomatik nüfuz sağlamak için yoksul ülkelere para ve teşvik sunduğunu öne sürerek bu taktiklerin artık etkili olmadığını iddia etti. Tayvan, ABD ve AB desteğini Pekin’e karşı güç olarak kullanmayı hedefliyor.

Çin'in diplomatik taktikleri hedefte
Tayvan Dışişleri Bakanı Lin Chia-lung, Çin'in gelişmekte olan ülkeleri kendi politikaları doğrultusunda yönlendirmek için para ve çeşitli teşvikler kullandığını belirtti. Lin’e göre, bu ülkeleri Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmeye ikna etmeyi amaçlayan bu stratejiler artık eskisi kadar etkili değil.
Tayvan'ın uluslararası temsili engelleniyor
Bakan, Çin’in Tayvan’ın Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlara katılımını da bu yolla engellediğini öne sürdü. Çin'in bu süreçte temel dayanak olarak, 1971’de Tayvan’ın BM Güvenlik Konseyi'ndeki koltuğunu Çin’e devreden kararı kullandığını söyledi.
İnşaat projeleriyle nüfuz arayışı
Lin, Çin'in stadyumlar ve demiryolları gibi düşük maliyetli altyapı projeleri aracılığıyla yoksul ülkelerde nüfuz kurmaya çalıştığını savundu. Ayrıca Çin’in ‘hukuki savaş’ stratejileriyle Tayvan meselesini iç mesele gibi yansıtmaya çalıştığını belirtti.
Azalan diplomatik müttefikler
Çin’in ekonomik ve diplomatik baskıları sonucunda Tayvan’ın resmi olarak tanındığı ülke sayısı 12’ye düştü. Bunlar arasında Güney Pasifik ve Karayipler'deki küçük ada ülkeleri yer alıyor. Ayrıca Tayvan, Orta Amerika’da da bazı diplomatik müttefiklerini kaybetti.
Gizli anlaşmalar ve bölgesel gerilim
Lin’in açıklamaları, Çin’in Cook Adaları ile deniz altı madenleri konusunda gizli bir anlaşma yapmasının ardından geldi. Bu gelişme, ülkenin ana destekçisi Yeni Zelanda ile diplomatik gerginliğe yol açtı. Daha önce de Solomon Adaları, Tayvan ile ilişkileri keserek Çin ile gizli güvenlik anlaşması imzalamıştı.
ABD ile stratejik iş birliği
Tayvan ile resmi ilişkisi bulunmayan ABD, adanın en büyük ekonomik destekçisi ve askeri tedarikçisi konumunda. Lin, ABD ve Avrupa Birliği’nden alınacak desteğin, Çin karşısında Tayvan için stratejik bir koz olduğunu dile getirdi.
Tayvan’a yönelik yeni sınırlamalar
Son dönemde Somali, Tayvan pasaportu taşıyan yolcuların ülkeye girişini yasakladığını açıkladı. Güney Afrika ise Tayvan’ın Pretoria’daki temsilcilik ofisini Cape Town’a taşımasını talep etti.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI