HPV aşısıyla kanseri yok etme hedefi: 'Avustralya serviks kanserini kıtadan silmek üzere'

Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Melis Gültekin, rahim ağzı kanserinin HPV virüsüyle bağlantısına dikkat çekerek, immünoterapi ve radyoterapi gelişmelerine değindi. HPV aşılarının bu kanserin önlenmesinde kilit rol oynadığını ve Avustralya'nın bu aşıyla hastalığı yok etme noktasına geldiğini vurguladı.

Mayıs 23, 2025 - 10:51
HPV aşısıyla kanseri yok etme hedefi: 'Avustralya serviks kanserini kıtadan silmek üzere'


Serviks kanseri dördüncü sırada
Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi (UROK 2025) kapsamında konuşan Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı ve Kongre Sekreteri Prof. Dr. Melis Gültekin, rahim ağzı (serviks) kanseri ile ilgili güncel gelişmeleri değerlendirdi. Gültekin, bu kanser türünün dünya genelinde kadınlar arasında en sık görülen dördüncü kanser olduğunu belirtti.

HPV ile doğrudan ilişkili
Prof. Dr. Gültekin, rahim ağzı kanserlerinin büyük çoğunluğunun insan papilloma virüsü (HPV) ile ilişkili olduğunu kaydederek, özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu kanserin yaygın ve ölümcül olduğunu söyledi.

Erken tanı ve tedavi yöntemleri
Tedaviye dair bilgiler de paylaşan Gültekin, erken evrede cerrahinin etkili olduğunu, ilerleyen vakalarda ise radyoterapi ve kemoterapi uygulandığını ifade etti. Son yıllarda immünoterapi gibi yenilikçi tedavi yöntemlerinin yaşam süresini uzattığını belirtti.

İmmünoterapi umut vadediyor ama pahalı
İmmünoterapinin bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserle mücadelede etkili olduğunu belirten Gültekin, bu tedavilerin yüksek maliyetli olduğunu ve kaynakları kısıtlı ülkelerde erişimin sınırlı kaldığını vurguladı. Bu nedenle hastalığın önlenmesi ve erken tanısı hayati önem taşıyor.

HPV aşılarının önleyici etkisi
Prof. Dr. Gültekin, HPV aşılarının serviks kanserinden korunmada oldukça etkili olduğunu ifade etti. Ayrıca anal kanserler ve baş-boyun kanserleri gibi HPV ile ilişkili diğer kanser türlerine karşı da koruyuculuk sağladığını söyledi. Avustralya’nın bu aşı ile rahim ağzı kanserini yok etme noktasına geldiğine dikkat çekti.

Ücretsiz tarama programları uygulanıyor
Gültekin, Türkiye’de rahim ağzı kanseri tarama programlarının ücretsiz sunulduğunu, sitoloji (pap smear) ve HPV DNA testlerinin bu kapsamda kullanıldığını belirtti. HPV aşılarının da SGK geri ödeme kapsamına alınmasının mücadelede büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI