Şerafettin Kılıç: İsrail ile Ticaret, Filistin’e ve Tüm İnsanlığa Yapılmış Büyük Bir İhanettir!

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında İsrail ile yapılan ticarete ilişkin sert eleştirilerde bulundu. Kılıç, Filistin'e yapılan ticaretin İsrail'in zulmünü beslemek anlamına geldiğini, aynı zamanda Türkiye'nin tarım ve hayvancılık politikalarının milli güvenlik meselesi olduğunu vurguladı.

Kasım 6, 2024 - 14:09
Şerafettin Kılıç: İsrail ile Ticaret, Filistin’e ve Tüm İnsanlığa Yapılmış Büyük Bir İhanettir!

İsrail ile Ticaret: Filistin’e ve İnsanlığa İhanet

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında İsrail ile yapılan ticareti sert bir şekilde eleştirdi. Kılıç, son birkaç ayda Filistin’e yapılan demir-çelik, tarım ve hayvancılık ürünü ihracatındaki büyük artışlara dikkat çekerek, "İsrail ile ticareti önce inkar ettiniz, sonra durdurduk dediniz, şimdi de 'Filistin' adı altında gizleyerek sürdürüyorsunuz. Böyle bir işbirliğini nasıl olur da ‘Filistin’ adı altında gizlersiniz?" şeklinde tepki gösterdi.

Kılıç, İsrail ile devam eden ticaretin Filistin halkına büyük bir ihanet olduğunu belirtti ve bu kirli ticaretin sonlandırılması için iktidara çağrıda bulundu. “Gazze’de sadece bir yılda 50 binden fazla masumu katleden bir caniyi beslemek, vicdan, merhamet ve insanlığa yapılmış büyük bir ihanettir,” dedi.

Hayvancılık ve Tarım, Milli Güvenlik Meselesidir

Kılıç, tarım ve hayvancılığın sadece ekonomik bir mesele değil, aynı zamanda milli bir güvenlik meselesi olduğunu vurguladı. "Gıda, insanın ruh haline kadar sirayet eder. Bir insanın nasıl davrandığı, ne yiyip ne içtiğiyle doğrudan ilintili bir meseledir. Tarım ve hayvancılık aynı zamanda bir milli güvenlik meselesidir" diyen Kılıç, çiftçilerin karşılaştığı zorlukları anlatarak, “Üreticilerimiz feryat ediyor. Girdi maliyetlerini karşılayamıyor, zarar ediyor ve üretim yapılacak alanlar giderek azalıyor” diye konuştu.

Kılıç, mevcut tarım ve hayvancılık politikalarının üreticiyi küstürdüğünü ve yerli üretimin giderek yok olduğunu belirtti. Üreticilerin, girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle tarlalarını ekmeyi düşünmediklerini ifade etti. “Çiftçi Kayıt Sistemi’nde yer alan çiftçilerimizin yaş ortalaması 57 olmuş. Mevcut durumda, tarım ve hayvancılık bir sonraki nesle aktarılmıyor" dedi.

İthalatla Çiftçinin Sorunlarına Çözüm Aranıyor

Kılıç, ithalatın arttığını ve bunun çiftçinin aleyhine olduğunu belirterek, "İthalatla ihtiyaç sağlanacak, sonra döviz kuru biraz yükseldi mi un ve buğday fiyatları fırlayacak. Bu durum, gıda enflasyonunun artmasına sebep oluyor. Bu politikalara devam edemezsiniz” dedi. Kılıç, ithalat sopası ile çiftçiyi terbiye etmeye çalışmanın yanlış olduğunu vurguladı ve "Çiftçi ile güreşmeyi, çiftçiyle inatlaşmayı hiç kimse kendisine vazife edinmesin" dedi.

Gıda Güvenliği ve Sağlıklı Üretim

Kılıç, küresel anlamda sağlıklı gıda üretiminin önemine dikkat çekerek, GDO’lu ürünler ve fabrikasyon üretimlerle mücadele etmenin insanlık adına önemli bir sorumluluk olduğunu söyledi. Türkiye’nin yerli tarım üretimini desteklemesi gerektiğinin altını çizen Kılıç, üreticiye gerekli desteğin verilmesi gerektiğini ifade etti. “Yerli üretim bitiyor, çiftçi ve üretici bu konuda çaresiz. Çiftçilere destek yerine ithalatı teşvik ediyorsunuz” dedi.

İsrail ile Ticaret: Doğanın Kanununa Aykırı Bir Artış

Kılıç, Filistin adı altında yapılan ticaretin arkasındaki gerçekleri de sorguladı. Son dört ayda Filistin’e yapılan tarım ve hayvancılık ihracatında yaşanan rekor artışların İsrail’e yapılan gizli ticaretin bir parçası olduğunu belirterek, “Son dört ayda Filistin’e yapılan ihracat, ticaret tarihinde ikinci bir örneği olmayan bir artış gösterdi. Deri ve mamulleri, kuru meyve, zeytin ve zeytinyağı ihracatında büyük artışlar var. Bu malların ‘Filistin’ adı altında İsrail’e satıldığı ortada” dedi.

Kılıç, bu ihracat artışlarının doğanın kanununa aykırı olduğunu ifade etti ve iktidara bu konuda hesap sormaya devam edeceklerini belirtti. "Sadece bir yıl içinde böyle bir artış yaşanmasının ticaret tarihinde benzeri yok. Bu durumun izah edilmesi gerekiyor” diyerek, Türkiye’nin bu kirli ticaretten bir an önce vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Sonuç:

Şerafettin Kılıç, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail ile yapılan ticaretin insanlık ve vicdanla bağdaşmadığını ve Türkiye’nin dış ticaretinin, adalet ve insani değerler üzerinden şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, tarım ve hayvancılıkla ilgili mevcut politikalara karşı sert eleştirilerde bulunan Kılıç, yerli üretimin desteklenmesi ve çiftçinin korunması gerektiğini belirterek, bu meselelerin milli güvenlik açısından büyük bir önem taşıdığını söyledi.

CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI